Autobranden teisteren Berlijn

Uitgebrande auto's in een Berlijnse straat. Foto AP / Michael Sohn

Enkele weken voor belangrijke verkiezingen in de stad en deelstaat Berlijn worden op steeds grotere schaal brandaanslagen op dure auto’s gepleegd. Vannacht gingen er in Charlottenburg en in Spandau vijftien dure auto’s in vlammen op. Gisternacht telde de politie minstens 11 brandstichtingen.

Onze correspondent in Duitsland, Joost van der Vaart, schrijft vandaag in NRC Handelsblad dat de branden voor onrust zorgen:

“Het is niet voor het eerst dat in Berlijn auto’s branden. Maar de schaal waarop dat gebeurt, het feit dat de politie er nog steeds geen adequaat antwoord op heeft gevonden en de naderende stembus geven er dit keer een extra gevaarlijke lading aan.”

Stadsbestuurders wordt laksheid verweten

Op zondag 18 september kiest Berlijn een nieuw gemeentelijk en deelstatelijk parlement. De Duitse hoofdstad wordt nu nog bestuurd door een coalitie van de sociaal-democratische SPD en de uiterst linkse partij Die Linke. Burgemeester Klaus Wowereit, lijsttrekker van de SPD, heeft als uitdager de landelijk bekende politica Renate Künast van de Groenen.

Wowereit en de zittende stadsbestuurders wordt laksheid verweten bij het rechercheren naar de brandstichtingen. “We horen steeds dat de Berlijnse politie onmogelijk alle auto’s kan bewaken. Maar die branden gaan door en bijna niemand wordt opgepakt. Dat is voor ons onacceptabel”, zegt een bewoner in Charlottenburg wiens Opel Corsa afgelopen nacht grote schade heeft opgelopen omdat hij naast een in brand gestoken Audi was geparkeerd.