Autobranden teisteren Berlijn voor verkiezingen

Enkele weken voor belangrijke verkiezingen in de stad en deelstaat Berlijn worden op steeds grotere schaal brandaanslagen op dure auto’s gepleegd. Vannacht en gisternacht gingen tal van Mercedessen, Porsches, BMW’s en Audi’s in vlammen op. De politie spreekt van „vermoedelijk links geweld”. Naast minder welgestelde wijken als Kreuzberg en Friedrichshain worden ook sjiekere buurten als Charlottenburg getroffen.

„Dit schept grote onrust onder de bevolking. De brandaanslagen moeten eindelijk politieke prioriteit krijgen”, zegt CDU’er Frank Henkel, de belangrijkste oppositievoerder van de Berlijnse politiek.

Op zondag 18 september kiest Berlijn een nieuw gemeentelijk en deelstatelijk parlement. De Duitse hoofdstad wordt nu bestuurd door een coalitie van de sociaal-democratische SPD en de uiterst linkse partij Die Linke. Burgemeester Klaus Wowereit, lijsttrekker van de SPD, heeft als uitdager de landelijk bekende politica Renate Künast van de Groenen.

Wowereit wordt laksheid verweten bij het rechercheren naar de brandstichtingen. „We horen steeds dat de Berlijnse politie onmogelijk alle auto’s kan bewaken. Maar die branden gaan door en bijna niemand wordt opgepakt. Dat is voor ons onacceptabel”, zegt een bewoner in Charlottenburg wiens Opel Corsa afgelopen nacht grote schade heeft opgelopen omdat hij naast een in brand gestoken Audi was geparkeerd. Vannacht zijn in Charlottenburg en in Spandau opnieuw vijftien dure auto’s aangestoken.