'Aftappen bij NotW algemeen bekend'

Het afluisteren van telefoons was algemeen bekend op de redactie van de vorige maand opgeheven Britse zondagstabloid News of the World. Volgens Clive Goodman, oud-verslaggever van de krant, werd deze praktijk uitgebreid op dagelijkse redactievergaderingen besproken.

Goodman zegt dit in een brief die gisteren is vrijgegeven door de Lagerhuiscommissie die onderzoek doet naar het afluisterschandaal. Goodman werd in 2007 samen met privédetective Glenn Mulcaire veroordeeld wegens het hacken van de telefoons van naaste medewerkers van prins William.

Hoewel de brief in 2007 is geschreven door een net ontslagen werknemer, werpt deze toch nieuwe vragen op over de betrokkenheid van leidinggevenden van News of the World en uitgeefconcern News International. Met name oud-hoofdredacteur Andy Coulson, die zegt niets van het hacken te hebben geweten, ligt hierdoor opnieuw onder vuur. En dat is lastig voor de Britse premier Cameron, die Coulson als woordvoerder aannam.

In de brief schrijft Goodman over het hacken: „Deze praktijk werd tijdens de dagelijkse redactievergadering uitgebreid besproken, totdat expliciete verwijzingen door de hoofdredacteur werden verboden.” Die hoofdredacteur was Coulson.

Goodman schrijft ook dat Les Hinton, directeur van uitgeefconcern News International, een kopie van de brief heeft ontvangen, enkele dagen voordat deze tegen de Lagerhuiscommissie zei te geloven dat Goodman de enige was die telefoons afluisterde.

De Lagerhuiscommissie heeft Rebekah Brooks, oud-directeur van het uitgeefconcern, en oud-hoofdredacteur Andy Coulson om schriftelijke uitleg gevraagd. De commissie roept waarschijnlijk ook Rupert Murdochs zoon James, bestuursvoorzitter van News International, opnieuw op om vragen te beantwoorden die zijn gerezen na zijn getuigenis vorige maand. Murdoch zei toen niets te weten van een e-mail waarin de wijdverbreidheid van het schandaal werd beschreven.