'Afluisteren uitgebreid besproken bij NotW'

Oud-redacteur van de krant schrijft dat de leiding van de krant wel degelijk wist van het afluisteren.

Het afluisteren van telefoons werd uitgebreid besproken tijdens de dagelijkse redactievergadering van de krant News of the World. Dat schrijft Clive Goodman, oud-verslaggever van de krant, in een brief die gisteren werd vrijgegeven door de Lagerhuiscommissie die onderzoek doet naar het Britse afluisterschandaal. De brief suggereert dat hoge medewerkers van de krant wel degelijk wisten van het afluisteren, in tegenstelling tot wat ze zelf beweren.

Goodman werd in 2007 samen met privédetective Glenn Mulcaire veroordeeld wegens het hacken van de telefoons van naaste medewerkers van prins William. Hoewel hij de vrijgegeven brief in 2007 schreef, net nadat hij was ontslagen, werpt deze toch vragen op over de betrokkenheid van leidinggevenden bij News of the World en uitgeefconcern News International bij het afluisteren.

Met name oud-hoofdredacteur Andy Coulson, die zegt niets van het afluisteren te hebben geweten, ligt nu opnieuw onder vuur. En dat is lastig voor de Britse premier Cameron, die Coulson aannam als woordvoerder, en die daarom een gebrek aan mensenkennis wordt verweten.

In de brief beklaagt Goodman zich bij de personeelsdirecteur van News International over zijn ontslag. De verslaggever zegt met „de volledige kennis en steun” van de leiding te hebben gewerkt en dat betaling van detective Mulcaire van hogerhand is goedgekeurd. Over het afluisteren schrijft hij: „Deze praktijk werd tijdens de dagelijkse redactievergadering uitgebreid besproken, totdat expliciete referenties ernaar door de hoofdredacteur werden verboden.”

Goodman zegt ook dat Les Hinton, directeur van uitgeefconcern News International, de brief heeft ontvangen, enkele dagen voordat die tegen de Lagerhuiscommissie zei dat hij geloofde dat Goodman de enige was die telefoons afluisterde en hem „een losgeslagen verslaggever” noemde.

De Lagerhuiscommissie heeft Rebekah Brooks, directeur van het uitgeefconcern, en oud-hoofdredacteur Andy Coulson om schriftelijke uitleg gevraagd. De commissie roept waarschijnlijk ook James Murdoch, bestuursvoorzitter van News International, op om vragen te beantwoorden die zijn gerezen na zijn getuigenis vorige maand. Murdoch zei toen niets te weten van een e-mail waarin werd beschreven hoe wijdverbreidheid het schandaal was. (NRC)