Aalberts boekt stijging van omzet en winst

Door acquisities en autonome groei stijgt de omzet – en de winst – van Aalberts. De industrieel toeleverancier wint terrein na de crisis.

Industrieel toeleverancier Aalberts Industries profiteert van de gevolgen van de economische crisis van 2008. Dat blijkt, onder meer, uit de halfjaarcijfers die vanmorgen zijn gepubliceerd. Bestuursvoorzitter en grootaandeelhouder Jan Aalberts meldde een winst van ruim 70 miljoen euro, 40 procent meer in vergelijking met de overeenkomstige periode vorig jaar. De omzet steeg met 25 procent tot ruim 970 miljoen euro.

De koers van het aandeel vertoont sinds het dieptepunt van de crisis een stijgende lijn – met uitzondering van de recente aandelencrisis die ook het bedrijf niet ongemoeid liet. De resultaten die vanmorgen werden gepubliceerd, waren beter dan analisten hadden verwacht. Het aandeel boekte een koerswinst van ongeveer 5 procent.

Aalberts Industries is in 1975 opgericht en sinds 1987 is het bedrijf genoteerd aan de Amsterdamse effectenbeurs. Het is een conglomeraat van bedrijven waar 12.300 mensen werken.

De sector Industrial services levert aan de auto-, vliegtuig-, medische- en halfgeleiderindustrie en boekte een stijging van 23 procent. Deze divisie, die in 2009 nog verliesgevend was, profiteerde onder meer van de grote vraag uit de automobielindustrie en de halfgeleiderssector.

„Sinds de crisis voeren industriële bedrijven een scherper voorraadbeheer”, zegt Dirk Verbiesen analist bij Kempen & Co. „Ze kijken kritisch naar de toeleveranciers en toeleveringstijden. Aalberts is een efficiënte organisatie en ze hebben marktaandeel gewonnen.” In 2010 verdubbelde de winst van Aalberts Industries, terwijl de omzet met eenvijfde steeg.

Bij Flow Control, de divisie die onder meer onderdelen maakt voor verwarmings- en irrigatiesystemen, was afgelopen half jaar sprake van een gemengd beeld. De omzet steeg met 24 procent, waarbij de activiteiten op de bouwmarkt tegenvielen als gevolg van de stagnerende bouw. De activiteiten voor de bier- en softdrinkindustrie namen toe door nieuwe contracten in Europa en de Verenigde Staten. In Oost-Europa werd een omzetstijging geboekt in stadsverwarming- en gassystemen. Bovendien werd sterk geprofiteerd van de groei van een aantal industriële markten, vooral in de Verenigde Staten.

Het bedrijf zegt over een goede orderpositie te beschikken. Dit in combinatie met de positieve ontwikkelingen in het eerste half jaar en een „actieve marktbenadering” kan leiden tot verdere verbetering van de resultaten, aldus topman Aalberts. Het bedrijf verwacht een verdere verbetering van de omzet en de winst.

De groei van Aalberts is een combinatie van autonome groei en overnames. Drie maanden geleden nam Aalberts van het Franse Air Liquide het bedrijf Lamers High Tech Systems over. Het gaat om een in Nederland gevestigde onderneming die systemen produceert om hoogzuivere gassen en chemicaliën te vervoeren en te mengen. Deze systemen worden gebruikt in de chipindustrie, voor LED-verlichting en zonne-energie. Stuk voor stuk snelgroeiende markten, waar Aalberts al belangen in had.

Lamers gaat deel uitmaken van Industrial Services. Voor deze divisie betekent het een omzetbijdrage van bijna 20 procent. Aalberts heeft al eerder aangegeven de meer conjunctuurgevoelige divisie Industrial Services te willen versterken.

    • Cees Banning