VN schroeft voedselhulp Oost-Afrika niet terug na fraude

Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) is niet van plan de noodvoedselvoorziening in de Hoorn van Afrika terug te schroeven. Er wordt wel onderzoek gedaan naar fraude rond de noodhulp, nu blijkt dat een groot deel van het voedsel niet terecht komt waar het hoort.

Gisteren werd duidelijk dat op de zwarte markt in de Somalische hoofdstad Mogadishu duizenden zakken voedsel van het WFP worden verhandeld. Maar WFP-woordvoerder Christiane Berthiaume wil niet weten van het reduceren van de voedselhulp, zegt ze volgens persbureau AP. Volgens Berthiaume zijn er ook geen aanwijzingen om aan te nemen dat de voedseldiefstal deel uitmaakt van een groter fraudeplan.

Het WFP brengt 5.000 ton aan voedsel per maand naar Somalië en volgens Berthiaume is het onwaarschijnlijk dat de helft daarvan wordt gestolen omdat simpelweg de hoeveelheid te groot zou zijn.

“Dat zou heel veel zijn en er zou een enorme logistieke operatie bij nodig zijn.” - Christiane Berthiaume

    • Peter van der Ploeg