Wat moet Google nou met Motorola

Internetbedrijf Google doet een bod van 8,7 miljard euro op de telefoontak van Motorola.

Met deze recordovername wapent Google zich tegen zijn aartsconcurrent, Apple.

Het is de omgekeerde wereld: het piepjonge Google, begonnen als een zoekmachine in 1998, koopt de mobiele tak van technologiebedrijf Motorola (Amerikaans erfgoed uit 1928). Gisteren maakte Google bekend dat het een bod van 12,5 miljard dollar (8,7 miljard euro) uitbrengt op Motorola Mobility, de smartphonetak die sinds begin dit jaar zelfstandig is.

Het komt zelden voor dat een internetbedrijf een producent van hardware overneemt. De innovatiekracht van Google zit ’m immers in het verbeteren van zoekalgoritmes en webdiensten, niet in het bedenken van nieuwe telefoons. Maar Google heeft Motorola nodig om zich te wapenen in de keiharde concurrentiestrijd met Apple. Dat zette met zijn iPhone en iPad de trend voor mobiele computers, precies waar Google een grootse toekomst voor zijn mobiele besturingssysteem Android in gedachten heeft.

De laatste maanden is de strijd om de gunst van de gebruiker van smartphones en tablet-pc’s sterk verhard: rechtszaken over geschonden patenten, importverboden, technologiebedrijven die elkaars steun zoeken en nieuwe miljardenovernames.

12,5 miljard dollar is een recordovername voor Google, dat zo’n 40 miljard dollar kas heeft. Het bod is tekenend voor de veranderingen in de telecom- en ICT-wereld: software en diensten zijn belangrijker dan hardware. De bedrijven met de beste software (in de consumentenelektronica zijn dat met name Apple, Google en Microsoft) maken nu de dienst uit. Succesvolle toestelbouwers van weleer, zoals Nokia en Motorola, hebben het nakijken: zij maken weliswaar telefoons, maar het gaat met name om de coole apps en diensten die op die apparaten draaien.

Google-baas Larry Page – hij is mede-oprichter en sinds april weer topman – zegt dat hij Googles besturingssysteem Android extra sterk wil maken. Dat lijkt overbodig, want bijna de helft van alle smartphones draait al op Android (150 miljoen toestellen wereldwijd). De belangrijkste Android-verkopers zijn Samsung en HTC – Motorola is vergeleken bij hen piepklein. En Motorola’s successen van toen, zoals de bekende clamshell-telefoons die je kunt dubbelklappen, liggen allang in het museum voor memorabele mobieltjes. Net als veel telefoonfabrikanten die het niet redden tegen de iPhone, maakt Motorola alleen nog maar Android-telefoons. Google geeft het besturingssysteem weg en vraagt geen licenties. In ruil daarvoor zet Google wel zijn belangrijkste diensten op het toestel (zoals Youtube en Gmail) en krijgt het veel zoekopdrachten via mobieltjes. Dat levert miljarden op.

Motorola mag dan geen voorsprong in telefoons hebben, het heeft wel tienduizenden patenten op technologieën uit de telecomwereld in handen. Daartoe behoren ook belangrijke patenten op het gebied van 4G, de nieuwe mobiele netwerktechnologie. Google probeert al langer wat van die patenten te bemachtigen, maar viste achter het net bij een recente veiling van technologieën van het Canadese telecombedrijf Nortel.

Die patenten zijn de wapens waarmee grote technologiebedrijven elkaar bestoken. Ze beschuldigen elkaar ervan elkaars techniek te stelen. Dat leidt tot rechtszaken, wilde claims of zelfs importverboden, zoals Samsung onlangs overkwam met zijn iPad-concurrent die op Android werkt. „Microsoft en Apple spannen samen om met patenten de concurrentie van Android te breken. De aankoop van Motorola verbetert Googles patentenportfolio”, schrijft Larry Page in een verklaring.

Motorola heeft ook veel ervaring met settopboxen voor digitale televisie: Google probeerde al Google TV aan de man te brengen, zonder succes. En er is nog een reden waarom Google Motorola graag wilde hebben. Als hardware- en softwareontwikkelaars nauw samen kunnen werken levert dat beter en sneller resultaat op – met Motorola kan Google een beetje meer à la Apple werken: alles wordt daar in eigen huis ontworpen.

Maar andere telefoonfabrikanten die Android gebruiken zullen protesteren als Google Motorola voortrekt bij het verstrekken van nieuwe software. Page garandeert dat Motorola een zelfstandige divisie blijft.

Begin dit jaar deed Google al een poging om een vaste ‘hardwarepartner’ te vinden: het wilde Nokia ronselen voor het Android-platform, maar uiteindelijk sloten de Finnen een deal met Microsoft. Microsoft-baas Steve Ballmer sloot ook al een slimme samenwerking met Facebook en neemt Skype over. Zo brengt Microsoft zijn nieuwe Windows-versie voor smartphones in stelling tegen Apple en Google. Er gingen al geruchten dat Microsoft Nokia alsnog wil overnemen – Googles recordbod op Motorola zal die opnieuw aanwakkeren.

    • Marc Hijink