Warren Buffett: hogere belasting voor rijken

Buffett droeg in 2010 zelf slechts 17,4 procent van zijn belastbaar inkomen aan belastingen af.

Superbelegger en multimiljardair Warren Buffett roept het Amerikaanse Congres op om de belastingen voor megarijke Amerikanen te verhogen. Dat schrijft hij in een opiniestuk in The New York Times. „Terwijl de arme en middenklasse voor ons vechten in Afghanistan en terwijl de meeste Amerikanen moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, blijven voor ons megarijken de belastingvoordelen zich opstapelen.”

Buffett heeft vorig jaar 6,9 miljoen dollar aan belastingen afgedragen. „Maar dat is slechts 17,4 procent van mijn belastbaar inkomen.”

De discussie over belastingverhoging is opgelaaid met het verhogen van het schuldenplafond. President Obama wil bezuinigen én extra belastingen om de staatsschuld blijvend terug te dringen. Maar de Republikeinen verwerpen pertinent ieder voorstel voor extra belastingen.

Buffett denkt dat de weerstand tegen verhoging onder zijn rijke kennissen gering zal zijn. „Ze houden van Amerika en waarderen de kansen die dit land hun gegeven heeft.”

Lees het hele opiniestuk via nrcnext.nl/links