Video: hoe foto’s van Hubble tot stand komen

Het resultaat, aan wanden van jongenskamers over de hele wereld, ziet er zo uit. Foto Hubblesite.org

Iedereen kent de prachtige foto’s die de Hubble telescoop schiet van het universum. Maar de foto’s die we kennen zijn niet direct op die manier genomen. Daar gaat een heel proces aan vooraf.

De mensen achter Hubblesite.org leggen in een video uit hoe bijvoorbeeld een foto van sterrenstelsel NGC 3982 tot stand komt. Daarvoor zijn eerst een aantal zwart-witfoto’s van verschillende camera’s aan boord van Hubble nodig, die over elkaar worden gelegd en bewerkt in Photoshop. Daarna gaan pas alle lagen kleuren eroverheen, en worden bovendien nog wat oneffenheden weggewerkt.

Het resultaat, aan wanden van jongenskamers over de hele wereld, ziet er zo uit. Foto Hubblesite.orgHet resultaat, aan wanden van jongenskamers over de hele wereld, ziet er zo uit. Foto Hubblesite.org

Hubblesite.org omschrijft het zo:

“Hubble images are made, not born. Images must be woven together from the incoming data from the cameras, cleaned up and given colors that bring out features that eyes would otherwise miss. In this video from HubbleSite.org, online home of the Hubble Space Telescope, a Hubble-imaged galaxy comes together on the screen at super-fast speed.”

(via BoingBoing)

    • Peter van der Ploeg