Verdachte van omdoen nekbom bij Australische opgepakt

Bill Pulver (R), accompanied by his wife Belinda (L), speaks at a press conference in Sydney on August 16, 2011 following the announcement of the arrest of an Australian man in the United States in connection with a fake bomb strapped around the neck their daughter Madeleine. The arrest came after Madeleine Pulver, 18, endured a horrifying 10-hour ordeal earlier this month when a masked man strapped a device around her neck at the families Sydney home. AFP PHOTO / Greg WOOD De ouders van Madeleine Pulver, William (Bill) en Belinda, bij een persconferentie na de arrestatie van de verdachte van het afpersen van de familie. Foto AFP / Greg Wood

In Amerika is een man opgepakt die ervan wordt verdacht twee weken geleden een nekbom te hebben gelegd om de 18-jarige Madeleine Pulver in Sydney.

De arrestatie van de 50-jarige verdachte was volgens persbureau AP het resultaat van een gezamenlijke operatie van de FBI en de Australische politie. Volgens een woordvoerder van de politie van New South Wales ‘zijn er banden’ tussen de verdachte en de familie Pulver. De man heeft familie in Australië en de Verenigde Staten en doet zaken in beide landen. Hij gold in eerste instantie niet als verdachte, maar werd dat wel toen hij enkele dagen na het nekbomincident naar de VS vertrok.

De Australische politie was twee weken geleden tien uur zoet met een ‘bom’ om de nek van Madeleine Pulver. Ze was alleen thuis toen iemand het huis van haar familie binnendrong en haar de nekbom, die later geen explosieven bleek te bevatten, omdeed en een briefje achterliet waarin hij om losgeld vroeg.

De politie denkt dat de man de familie probeerde af te persen. De vader van Madeleine, William Pulver, is de baas van een groot softwarebedrijf.

    • Peter van der Ploeg