Uitgelicht

Nina Hagen, eens punker, nu gospelzangeres. Arte, 21.30u. Zur ARTE-Sendung Nina Hagen - Godmother of Punk 3: Punkerin, Dissidentin, Provokateurin, Mutter, Rockröhre, Christin – die zahlreichen Rollen der Nina Hagen … © Amber Gray Foto: rbb Honorarfreie Verwendung nur im Zusammenhang mit genannter Sendung und bei folgender Nennung "Bild: Sendeanstalt/Copyright". Andere Verwendungen nur nach vorheriger Absprache: ARTE-Bildredaktion, Silke Wölk Tel.: +33 3 881 422 25, E-Mail: bildredaktion@arte.tv

Film

Lola rennt (Tom Tykwer, 1998, D). In derde film van Tykwer rent de roodharige Franka Potente driemaal door Berlijn: steeds om een in levensgevaar verkerende vriend te redden, maar telkens volgens een andere verhaallijn. Aanstekelijke collage van film- en verteltechnieken. Arte, 20.15-21.30u.

Evolution (Ivan Reitman, 2001, VS). Sciencefictionkomedie over een in de woestijn van Arizona neergekomen meteoor die sneldelend plasma bevat en zo de hele evolutie in een paar dagen dupliceert. Met Julianne Moore als wetenschapster die steeds over haar eigen benen struikelt en Dan Aykroyd als potsierlijke gouverneur. RTL7, 20.30-22.30u.

Legally Blonde (Robert Luketic, 2001, VS). Het domme blondje heeft in deze succeskomedie ook nog eens hersens en een hart van goud. Reese Witherspoon gaat, als een immer in roze gehulde underdog, in Harvard rechten studeren. En ze overwint. Ook met Matthew Davis, Selma Blair, Luke Wilson. Net5, 20.30-22.30u.

The Prince & Me (Martha Coolidge, 2004, VS). Mechanisch romantisch sprookje. Geëngageerde studente medicijnen (Julia Stiles) valt voor wereldvreemde medestudent (Luke Mably) die een Deense troonopvolger blijkt te zijn.RTL5, 20.30-22.40u.

Play Misty for Me (Clint Eastwood, 1971, VS). Verdienstelijk regiedebuut van Eastwood is pakkende psychologische thriller over diskjockey (Eastwood) die kennis krijgt aan een moorddadig psychotische luisteraarster (Jessica Walter) die telkens hetzelfde verzoeknummer indient. RTL7, 00.15-02.00u.

Informatief

Der Heilige Krieg. Serie van vijf documentaires over heilige oorlogen uit naam van christendom en islam. In dit eerste deel het ontstaan van de islam, zijn snelle verbreiding en de eerste confrontaties met het christendom. Met nagespeelde scènes, computeranimaties en commentaar van deskundigen.ZDF, 20.15-21.00u.

Tante in Turkije. Inci Lulu Pamuk en Maxim Hartman praten in Turkije met Turkse Nederlanders die daar met vakantie zijn.Ned.2, 20.55-21.25u.

Kijken in de ziel: politici en de pers. Coen Verbraak praat met (voornamelijk oud-)politici over hun omgang met de media, mediatraining en de macht van journalisten. Ned.2, 21.25-22.00u.

Syriens blutiger Sommer. Reportage van Jörg Armbruster, Susanne Sterzenbach en Christiane Müller over de opstand in Syrië.ARD, 22.45-23.00u.

Robert Bosch – Vermächtnis eines Großindustriellen. Documentaire over Robert Bosch, uitvinder van de bougie en grondlegger van een industrieel imperium. Bosch (1861-1942) was behalve uitvinder en succesvol ondernemer overtuigd ecoloog, homeopaat, atheïst en pacifist. Kort na 1900 voerde hij de achturige werkdag in, het bedrijfspensioen en een vakantieregeling. Zijn pacifisme belette zijn bedrijf niet om in beide wereldoorlogen volop deel te nemen aan de wapenindustrie, al hield Bosch er een hartkwaal aan over. Terwijl dwangarbeiders en concentratiekampbewoners in zijn fabrieken werkten, ondersteunde Bosch het verzet tegen Hitler en redde hij Joden. ARD, 23.00-00.20u.

Dirty driving: thundercars of Indiana. Op vrijdagavond trekken de bewoners van Anderson, Indiana, naar het lokale racecircuit voor de Thundercarrace. Het is vrijwel het enige lichtpunt in het bestaan van de inwoners van dit economisch zwaar getroffen stadje. Dirty driving kijkt naar dit nogal troosteloze spektakel door de ogen van Sammy Hawkins, brokkenpiloot met ambitie. Canvas, 00.10-01.20u.

Amusement

Two and a half men. Vijf afleveringen van de komische sitcom met Charlie Sheene als min of meer zichzelf, Jon Cryer als zijn broer Alan, Angus T. Jones als diens zoontje Jake en Conchata Ferrell als huishoudster Berta. Veronica, 19.10-19.30u en 20.30-22.20u.

Vanessa Paradis on tour. Film uit 2008 over de Franse tournee die Paradis ondernam naar aanleiding van de verschijning van haar vijfde cd, Divinydille. Tussen de concertfragmenten ook beelden achter de schermen en gesprekken met de zangeres over onder meer Serge Gainsbourg, Lenny Kravitz en haar partner Johnny Depp.Arte, 22.30-23.25u.

Sport

Voetbal: FC Twente - S.L. Benfica. Verslag van de play-offwedstrijd voor deelname aan de Champions League. Ned.3, 20.45-22.50u.

Radio

Zomeravondconcert. Om circa 21.00u rechtstreeks uit Santander: het Radio Symfonie Orkest van Frankfurt o.l.v. Paavo Järvi speelt het Vioolconcert nr 5 in a KV219 van Mozart (soliste: Vilde Frang) en de Symfonie nr 7 van Mahler.Radio 4, 20.02-23.00u.