Uitbraak resistente bacterie Maasstad lijkt ‘onder controle’ - wel tien nieuwe besmettingen

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Foto NRC / Bas Czerwinski

Het aantal patiënten van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam dat besmet is met de multiresistente klebsiellabacterie is sinds vorige week met tien toegenomen. Het totaal aantal dragers komt hiermee uit op 98.

Het aantal overleden patiënten met de bacterie is echter met 28 gelijk gebleven, meldt persbureau Novum. De tien nieuwe gevallen van besmetting zijn afkomstig uit de groep van verdachte gevallen. Omdat per nieuwe drager wordt gecontroleerd bij wie hij of zij op de kamer lag, neemt ook het aantal verdachte gevallen toe. Dit screeningsonderzoek zal waarschijnlijk enkele duizenden patiënten bevatten. Van bijna 1750 mensen is het testresultaat inmiddels bekend.

Sinds 18 juli heeft het Maasstad Ziekenhuis geen nieuwe besmettingen vastgesteld bij patiënten die voor het eerst in het ziekenhuis zijn opgenomen. De uitbraak lijkt nu dan ook echt onder controle, laat het ziekenhuis weten.

Microbiologen van het Maasstad Ziekenhuis constateerden op 14 maart al de uitbraak van een resistente bacterie. Eind mei werd bekend dat het ziekenhuis de nauwelijks te bestrijden Klebsiellabacterie in huis te hebben en er alles aan te doen om die uit te bannen. Het ziekenhuis gaf toe dat het te traag gehandeld had, maar dat de medisch microbiologen het nog maar net wisten. Dat bleek dus niet te kloppen na onderzoek van NRC Handelsblad.

Op 9 augustus stapte algemeen directeur Paul Smits van het Maasstad Ziekenhuis per direct op. Hij heeft altijd gezegd niet op de hoogte te zijn geweest van de uitbraak van de gevaarlijke resistente bacterie. In juli besloot de Inspectie voor de Gezondheidszorg in juli het ziekenhuis voor twee maanden onder verscherpt toezicht te stellen.

De klebsiella pneumoniae komt vaak voor in de darmen van mens en dier en kan venijnige ontstekingen in de luchtwegen veroorzaken. De bacterie is voornamelijk besmettelijk voor mensen met een zwakke weerstand. Gezonde mensen lopen weinig tot geen risico. Patiënten die besmet zijn kunnen worden behandeld met een speciaal antibioticum. Ook kan de bacterie door het natuurlijk afweersysteem via het maag-darmkanaal vanzelf uit het lichaam verdwijnen.

    • Hans Klis