UEFA onderzoekt miljoenendeal Manchester City en Etihad Airways

Caption: Manchester City's Sergio Aguero celebrates after scoring during their English Premier League soccer match against Swansea City at the Etihad stadium in Manchester, northern England August 15, 2011. REUTERS/Nigel Roddis (BRITAIN - Tags: SPORT SOCCER) EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or "live" services. Online in-match use limited to 45 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications Voetballer Sergio Aguero van Manchester City in het shirt van Etihad Airways. Foto Reuters / Nigel Roddis

De UEFA gaat het sponsorcontract tussen vliegtuigmaatschappij Etihad Airways en de Britse voetbalclub Manchester City onderzoeken. De Europese voetbalbond vermoedt dat de club met deze miljoenendeal onder nieuwe strenge financiële regels uit probeert te komen.

Dat meldt de BBC. Het tienjarige contract is een van de grootste in de geschiedenis van het betaalde voetbal. Etihad sponsort het shirt van de spelers, maar ook de bouw van de zogenoemde Etihad Campus bestaande uit een voetbalacademie, een centrum voor sportwetenschappen en kantoorruimte.

In het seizoen van 2013/2014 moeten alle Europese clubs volgens het Financial Fair Play-systeem de financiën beheren. Dit nieuwe systeem houdt in dat de uitgaven aan transfers en salarissen niet hoger mogen zijn dan de inkomsten, legt Voetbal International uit. Ook mag de maximale schuld over een periode van drie jaar niet meer zijn dan vijf miljoen euro.

Manchester City wordt sinds de overname door een consortium uit Abu Dhabi in 2008 kritisch onderzocht. In de jaren na de overname boekte de club forse verliezen van honderden miljoenen, ondanks lucratieve sponsordeals met bedrijven uit Abu Dhabi.

    • Hans Klis