Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Syrische kustplaats opnieuw doelwit regeringsleger

In veel Syrische steden werd gisteren en vandaag weer gedemonstreerd tegen het regime van Assad. Foto AP via Shaam News Network

Voor de vierde dag op rij is de Syrische kuststad Latakia belegerd door regeringstroepen, waardoor het aantal doden is opgelopen tot 34, zo verklaren mensenrechtenactivisten.

Zaterdag viel het leger de kustplaats binnen met gepantserde voertuigen. Verschillende wijken waren doelwit, waaronder al-Ramel, al-Shaab en Ein Tamra. In de stad waren machinegeweren te horen, vanaf zee werd Latakia door kanonneerboten onder vuur genomen.

Zondag sloegen vijfduizend Palestijnse vluchtelingen die zich in een opvangkamp in de wijk al-Ramel hadden gevestigd, door de aanval op de vlucht. In de wijk wonen ook veel arme Syriërs.

De Verenigde Staten, de Arabische Liga en ook Nederland hebben scherpe kritiek geuit op het regime van de Syrische president Bashar al-Assad, dat aanhoudend geweld toepast op demonstranten. Verschillende Arabische landen trokken vorige week hun ambassadeurs uit Syrië terug.

Beelden van de belegering van Latakia:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=rtKjIUAoNE0