Sinead O'Connor is haar hits vergeten

Sinead O’Connor. 15/8 Paradiso Amsterdam. ***

Van onze popsterren verwachten we dat ze mooi en eeuwig jong blijven. Sinead O’Connor, in 1990 de ranke en breekbare zangeres van de hit Nothing compares 2 U, spot met de regels van het sterrendom.

Ze verscheurde een foto van de paus in een Amerikaans tv-programma, onteerde een tributeconcert voor Bob Dylan door een lied van Bob Marley te zingen en bracht haar publiek in verwarring met een reggae- en een religieuze cd. Ze versleet drie echtgenoten, baarde vier kinderen en liet haar lichaam uitdijen tot tweemaal de omvang van de succesjaren.

O’Connor (44) mag dan geen ster meer zijn, ze is nog altijd een muzikant die respect afdwingt. Haar glasharde, overslaande stem kreeg een fluwelen randje en in haar muziek klinken haar Ierse folkroots steeds meer door.

Haar binnenkort te verschijnen album Home belooft een wat hardere gitaarplaat te worden dan haar recente werk, met hernieuwde medewerking van Marco Pirroni uit Adam and the Ants.

Op haar huidige tournee hanteert ze de half-akoestische benadering met een pianist, een gitarist en sporadische elektrische gitaar. De zangeres bracht haar nummers informeel en soms een beetje knullig, met in de tekst verweven verontschuldigingen voor verkeerde akkoorden.

Op haar best zong ze a capella, in het aan Amy Winehouse opgedragen I am stretched on your grave. In het nieuwe Who is the real VIP stelde ze het succes ter discussie: brengen popsterren troost als ze zich schijnheilig met de paus laten fotograferen?

Het publiek hielp haar om tekst en akkoordenschema van haar oude hit Troy te herinneren. Zelf was ze die allang vergeten in de jaren dat ze wel wat beters te doen had dan zwelgen in schoonheid.

    • Jan Vollaard