Scudraketten geen effect op oorlog - ‘Dagen van Gaddafi zijn geteld’

Het inzetten van Scudraketten door de Libische kolonel Moammar Gaddafi zou volgens de NAVO burgers kunnen schaden, maar heeft volgens de NAVO geen effect op het verloop van de oorlog.

Zondag lanceerde Libische regeringtroepen voor het eerst tijdens de burgeroorlog, die intussen zes maanden aan de gang is, een scudraket. De raket veroorzaakte echter geen schade, omdat die op 5 kilometer afstand van de stad Brega in de woestijn terechtkwam.

De Scud is een raket die vanaf mobiele platforms kan worden gelanceerd en is bedoeld voor middellange afstanden. De raket staat erom bekend dat het wat betreft nauwkeurigheid te wensen overlaat.

De NAVO liet vandaag weten dat de aanval als een teken van wanhoop gezien kan worden. De Amerikaanse minister van Defensie, Leon Panetta, reageerde op het lanceren van de scudraket door te stellen dat de regeringstroepen verzwakt zijn en dat “de dagen van Gaddafi geteld zijn”.

Vandaag maakte de leider van de Nationale Overgangsraad, het door de rebellen opgerichte bewind, bekend niet betrokken te zijn bij onderhandelingen met de regering van Moammar Gaddafi of met de speciale VN-gezant voor Libië.

    • Dirk Wijnand de Jong