Sarkozy en Merkel willen ‘economische regering’ voor eurozone - ‘niet schokkend’

Caption: France's president Nicolas Sarkozy and German Chancellor Angela Merkel give a joint press conference at the Elysee presidential palace in Paris on August 16, 2011 after a meeting between the two leaders on debt crisis. Germany's Chancellor Angela Merkel said that the idea of issuing eurobonds to pool eurozone members' debts was not a solution for "today," after talks with her French counterpart. For his part, President Nicolas Sarkozy said such an instrument would put Europe's stronger economies "in grave danger" and would only be possible at the "end of a process of integration." AFP PHOTO / PATRICK KOVARIK De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy tijdens de persconferentie in het presidentiële paleis in Parijs. Foto AFP / Patrick Kovarik

Frankrijk en Duitsland hebben de vorming van een “economische regering” voor de eurozone voorgesteld. Deze zal geleid worden door de president van de Europese Unie.

Dat is een van de uitkomsten van een overleg tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy, meldt persbureau Reuters. Tijdens een gezamenlijke persconferentie zei Sarkozy dat de twee landen willen benadrukken “dat ze de euro willen verdedigen, hun verantwoordelijkheden nemen en dat er overeenstemming ontstaat in de eurozone”.

Daarnaast willen de twee staatshoofden dat alle zeventien lidstaten van de eurozone in hun grondwet verankeren dat ze een evenwichtige begroting nastreven. In september willen Frankrijk en Duitsland bovendien een belasting op financiële transacties binnen de EU voorleggen.

Het overleg tussen Merkel en Sarkozy ging vandaag over de financiële crisis in de eurozone. Zij bespraken mogelijke maatregelen voor een beter beheer van de zeventien landen tellende zone, een uitdieping van de algemene afspraken die op 21 juli op de laatste Europese top in Brussel werden vastgelegd. En wilden daarnaast aanvullende maatregelen bespreken, waaronder de controle op Europese begrotingen en een gezamenlijke Europese obligatie.

Financieel redacteur Melle Garschagen van NRC Handelsblad noemt de uitkomst van het overleg “niet schokkend”. Hij ziet het als de volgende stap in de richting van de integratie van de economische begrotingen. Garschagen:

“De vorming van een bestuur voor de eurozone is een diepgewortelde wens van Sarkozy en laat zien waar de lidstaten naar toe gaan: een zone met een overkoepelende controle op de Europese begrotingen. Maar bot gezegd komt dit erop neer dat de noodlijdende Zuid-Europese landen onder curatele komen te staan van de landen waarmee het financieel beter gaat. Zo ver is het allemaal nog niet, maar het komt zo een stapje dichterbij economische integratie en samenwerking binnen de eurozone. Nu overleggen de Europese ministers van Financiën ook al regelmatig en natuurlijk bestaat er een stabiliteitspact dat de begrotingstekorten heeft vastgelegd. Daarom is het niet schokkend. Het is een volgende kleine stap.”

De belasting op financiële transacties binnen de eurozone noemt Garschagen “politiek wisselgeld”. Met dit “stokpaardje” wil Sarkozy aan zijn kiezers laten zien dat ze achter de banken “aangaan” door ze te taxeren voor het uitlenen van geld.

    • Hans Klis