Saoedische blokkade RNW opgeheven

De Arabischtalige websites van de Wereldomroep zijn sinds kort weer toegankelijk voor mensen in Saoedi-Arabië. „Gistermiddag zagen we ineens dat het bezoek vanuit Saoedi-Arabië weer toenam”, zegt Ardi Bouwers, adjunct-hoofdredacteur van Radio Nederland Wereldomroep (RNW). De sites van de Wereldomroep waren sinds enkele weken niet meer toegankelijk vanuit Saoedi-Arabië.

Bouwers vermoedt dat de blokkade te maken heeft met de recente publicatie van een omstreden video op de Arabische RNW-site over mishandeling van een migrant in Saoedi-Arabië. Op de video, die RNW aantrof op You Tube, wordt een man met een stok geslagen terwijl er in het Arabisch denigrerende opmerkingen worden gemaakt.

Het bericht dat Saoedi-Arabië sites van de Wereldomroep blokkeert, leidde afgelopen weekend tot Kamervragen van het CDA en de PVV. Beiden partijen eisten opheldering van minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken. Een goede zaak volgens Bouwers: „Bij de Wereldomroep weten we dat in andere delen van de wereld de vrijheid van meningsuiting geregeld wordt geschonden. Maar in Nederland lijkt men zich dat vaak niet te realiseren. Ik ben blij dat er een principieel punt van wordt gemaakt.”

Bouwers is wel van plan om de ambassadeur van Saoedi-Arabië in Nederland om opheldering te vragen over de kwestie. „We willen graag weten wat er aan de hand is en waarom onze websites uit de lucht waren.”