Rutte: presentatie steunplan was niet rooskleuriger vanwege de PVV

Den Haag : 16 augustus 2011 Commissievergadering Eurozone pakket voor Griekenland, aankomst van premier rutte. foto © Roel Rozenburg Premier Rutte arriveert voor het algemeen overleg in de Tweede Kamer. Foto NRC / Roel Rozenburg

Premier Rutte heeft zojuist opnieuw zijn excuses gemaakt in de Tweede Kamer tijdens een algemeen overleg met financieel specialisten (livestream) over het Griekse steunplan. Hij zegt de zaken niet rooskleuriger te hebben voorgesteld vanwege de PVV, “want aan de PVV heeft het kabinet niets als het gaat om het steunplan”.

Premier Rutte:

“Het heeft niets te maken met het beter doen voorstellen dan het is. Waarom zou ik? De cijfers zijn zoals ze zijn.”

Rutte had gewild dat hij het pakket die avond na de eurotop meteen goed had gepresenteerd. Wel benadrukt hij:

“De som die ik heb gemaakt is ongelukkig. Hij klopt, maar hij is ongelukkig.” - Rutte

SP-Kamerlid Ewout Irrgang blijft kritisch en snapt niet waarom Rutte het na de eurotop had over een “totaalpakket”:

“U sprak van een totaalpakket. Maar bij dat totaal blijken dus niet de private bijdragen te zitten? Je bent zwanger of je bent niet zwanger. Je bent toch niet een beetje zwanger?”

D66-woordvoerder Wouter Koolmees bedankt Rutte voor zijn excuses, maar blijft toch het idee hebben dat Rutte “blijft goochelen met cijfers”. Hij verwijst naar een onjuist gepresenteerde tabel in de brief aan de Kamer.

De Jager: meer begrotingsdiscipline en onafhankelijke controle

Minister De Jager toonde in zijn bijdrage vooral op de hoogte te zijn van het technische plaatje. In een rap tempo gaf hij antwoord op de vragen van de Kamerleden. De Jager herhaalde vandaag nog maar eens dat Nederland niet hardnekkig tegen het verhogen van het Europese noodfonds is. Wel ziet hij dat niet als de oplossing voor het probleem. De Jager pleit voor meer begrotingsdiscipline en heeft fiducie in een onafhankelijke controle-autoriteit, iets waar de Kamer al eerder om heeft gevraagd bij het kabinet.

CDA en D66 pleiten voor Europese begrotingsautoriteit

Het CDA maakte in het debat nogmaals duidelijk dat het voorstander is van een Europese begrotingsautoriteit. Maar zonder daarbij soevereiniteit in te leveren, benadrukte CDA-woordvoerder Elly Blanksma. Volgens D66-Kamerlid Koolmees kan het één niet zonder het ander. Hij kondigde een motie aan om de oprichting van een dergelijke autoriteit te stimuleren. D66 pleit bovendien voor een Europese minister van Financiën, iets wat het CDA te ver gaat.

Rutte liet voor aanvang van het debat weten dat het nog te vroeg is om te praten over de komst van een begrotingsinstituut. Volgens de premier moeten de Europese afspraken worden nageleefd en dat kan volgens hem het beste “met zoveel mogelijk automatisch opgelegde sancties. Dat is de enige route”. Een begrotingsautoriteit op Europees niveau zou toezicht moeten houden op de begrotingen van eurolanden. Gedoogpartner PVV voelt hier niets voor.

    • Marije Willems