Puissant rijke rijken, echt straatarme armen

Wat in de reactie van de Britse premier Cameron op de rellen opvalt, is het totaal ontbreken van inzicht waarom de rellen zijn ontstaan.

Groot-Brittannië is nog een echte klassenmaatschappij. De rijken zijn puissant rijk en de armen echt straatarm. In de laatste dertig jaar, onder Margaret Thatcher, maar ook onder Labour, is het armste deel van de bevolking steeds armer geworden – slechte huizen, troosteloze buurten, vele families waar geen vader is en waar moeder de hele dag moet werken voor een paar pond om haar gezin te voeden. Bij de laatste bezuinigingen zijn ook de buurthuizen nog gesloten.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat er in Groot-Brittannië kinderen naar school gaan die hun eigen naam niet kennen. Ze worden nooit bij hun naam genoemd. Vele gezinnen eten niet met elkaar rond een tafel; vele gezinnen hébben niet eens een eettafel.

Kortom, armoede gepaard met een gebrek aan sociale samenhang en een gebrek aan perspectief. Van wie moeten jongens in gezinnen zonder vader leren hoe ze een man moeten worden? Ze zoeken dus hun heil op straat. Een van de geïnterviewde jongens heeft uit protest tegen het niet eens krijgen van een reactie op een sollicitatie iets gestolen bij een winkel in zijn wijk.

Mij doen deze rellen eerder denken aan het tumult in Frankrijk voor het uitbreken van de Franse Revolutie, waarbij de armste burgers ook wanhopig waren, dan aan verveelde jongeren die geen respect hebben. Er lijkt sinds de tijd van Dickens niet zo heel veel veranderd.

Premier Cameron mag de relschoppers dan lik op stuk geven en daar trots op zijn, als hij niets doet aan de onderliggende oorzaken komt het probleem gewoon weer terug.

Ellen Govers

Amsterdam

    • Ellen Govers Amsterdam