Provimi verkocht aan Cargill

Het Amerikaanse concern Cargill bracht gisteren een bod van 1,5 miljard euro uit op veevoederfabrikant Provimi. Nutreco en DSM zijn daarmee afgetroefd.

Provimi maakt dierenvoer dat verrijkt is met proteïnen, vitaminen en mineralen. Foto Bloomberg Beef cattle eat in a barn at a feedlot owned by Jamie Willrett in Malta, Illinois, U.S., on Tuesday, April 5, 2011. Cattle fell the most in three weeks yesterday on speculation that demand from U.S. processors may ease after a rally to a record. Photographer: Daniel Acker/Bloomberg Bloomberg

Dat diervoederfabrikant Provimi opnieuw in Amerikaanse handen komt zal bij kenners van de bedrijfsgeschiedenis slecht gevallen zijn. Van de vele buitenlandse aandeelhouders die het 84-jaar oude Rotterdamse bedrijf gekend heeft, is die met de Amerikaanse nationaliteit weinig bevredigend geweest.

In 1971, vijf jaar na het overlijden van oprichter Harry Bonda, werd Provimi verkocht aan de Amerikaanse Central Soya Company. Al snel merkte het management in Rotterdam dat de Amerikanen vooral behendig waren in het afromen van de Europese winsten richting de VS. In 1980 werd Central Soya Company verkocht aan een Frans bedrijf, waardoor Provimi weer Europees werd. Bij Provimi werken wereldwijd zo’n zevenduizend mensen. Het bedrijf verkocht vorig jaar voor 1,6 miljard euro aan diervoedingsmiddelen en boekte daarbij een bruto winst van ruim 154 miljoen.

In Nederland zijn meer mensen die de jongste ontwikkeling van Provimi ongelukkig zullen noemen. Gisteren bracht het Amerikaanse Cargill, dat handelt grondstoffen, granen en cacao, een bod ter waarde van 1,5 miljard euro uit op Provimi. Dit bod gooit de deur dicht van de ambitie van twee Nederlandse concurrenten op de veiling van Provimi, Nutreco en DSM.

Dit gelegenheidsduo maakte onlangs na geruchten in de media bekend samen in Provimi geïnteresseerd te zijn. Hun plan was om het na aankoop onderling te verdelen. Nutreco, vooral gespecialiseerd in vis- en veevoer, wil haar kleinere krachtvoerdivisie versterken met de zogeheten premixen die Provimi fabriceert. Premix is diervoer dat versterkt is met proteïnen, vitaminen, en mineralen – de naam Provimi is een samentrekking van deze ingrediënten. DSM speelt als producent van vitamines in deze markt al een belangrijke rol als leverancier.

Hoewel de overname nog niet is afgerond, is het onwaarschijnlijk dat DSM en Nutreco nog een kans zullen krijgen. Het bod van 1,5 miljard door Cargill overtreft het vermoedelijke bedrag dat de twee Nederlandse partijen voor Provimi over zouden hebben: 1,1 miljard euro. Daarnaast lijkt de huidige aandeelhouder, private-equityfonds Permira, het aanbod van Cargill te omarmen. De twee bedrijven kondigden het voorgenomen bod gisteren gezamenlijk aan, en Cargill treedt nu in „exclusieve onderhandelingen” met Provimi. „Dat beschouwen wij inderdaad als een overeenkomst”, zegt Nutreco.

Voor Nutreco is het naar verluidt de derde keer dat de kans op een overname de Rotterdamse branchegenoot verkeken is. In 2002 en 2007 kwam Provimi ook op de markt, maar toen kwam steeds een investeringsclub met het meest aantrekkelijke bod. Vóór Permira was een consortium rond CVC vijf jaar eigenaar.

Aandeelhouders van zowel Nutreco als DSM vinden het misgrijpen van Provimi teleurstellend. De koers van beide aandelen daalden vanochtend, in een dalende markt, met ruim 2,5 procent. Nutreco benadrukt bij monde van zijn woordvoerder dat de groeistrategie niet doorkruist is. „Er zijn voldoende andere overnamemogelijkheden.”

Voor Permira lonkt een prettig rendement. Het Britse investeringsfonds betaalde in 2007 iets minder dan 1 miljard euro voor Provimi.

    • Philip de Witt Wijnen