Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

President Saleh zweert snel terug te keren naar Jemen

An image grab taken from Yemen's state TV shows Yemeni President Ali Abdullah Saleh delivering a televised speech from the Saudi capital Riyadh on August 16, 2011. Saleh, wounded in an attack on his presidential compound in Sanaa in June, slammed the opposition and said he will return to Yemen "soon". AFP PHOTO/YEMEN TV
An image grab taken from Yemen's state TV shows Yemeni President Ali Abdullah Saleh delivering a televised speech from the Saudi capital Riyadh on August 16, 2011. Saleh, wounded in an attack on his presidential compound in Sanaa in June, slammed the opposition and said he will return to Yemen "soon". AFP PHOTO/YEMEN TV Een momentopname van het videogesprek, waarin president Saleh verzekert terug te keren naar Jemen. Foto AFP

De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh heeft vandaag in een video zijn aanhangers beloofd snel te zullen terugkeren naar zijn land.

In de videoboodschap, die live op de partijconferentie werd uitgezonden, riep Saleh tevens de oppositie op om naar de stembus te gaan, om de politieke crisis in Jemen te beëindigen.

President Saleh verblijft momenteel in buurland Saoedi-Arabië, waar hij herstelt van de moordaanslag die twee maanden geleden plaatsvond.

Saleh is na zijn ontslag uit het ziekenhuis niet teruggekeerd naar Jemen. Volgens bronnen binnen de Jemenitische regering zetten de VS en Saudi-Arabië Saleh onder druk om niet terug te keren. Een terugkeer van Saleh zou waarschijnlijk een burgeroorlog ontketenen, menen de twee landen.

De bekritiseerde leider heeft meerdere malen aangegeven terug te zullen keren naar Jemen, maar heeft dat vooralsnog niet gedaan. Begin april zei Saleh akkoord te willen gaan met een voorstel van de Golf Samenwerkingsraad (GCC), dat een aftreden binnen 30 dagen eiste, in ruil voor immuniteit voor hemzelf en zijn familie.

Het vertrekvoorstel is nooit doorgevoerd, omdat Saleh vorige week alsnog bezwaar aantekende. Hij eist dat de ‘mechanismen van de implementatie’ van de machtsoverdracht verder worden uitgewerkt. De Jemenitische oppositie doet de bezwaren van Saleh af als de zoveelste poging tijd te rekken.