Politie wil camera langs snelweg voor opsporing inzetten

De politie wil camera’s langs snelwegen kunnen inzetten bij het oplossen van zware misdrijven. Dat zegt de Raad van Korpschefs, waarin de chefs van de 26 politiekorpsen samenwerken.

Aanleiding zijn de recente beschietingen van auto’s op Nederlandse snelwegen. Sinds 7 augustus werden 26 auto’s beschoten. De schade bleef beperkt tot de voertuigen zelf. De politie heeft nog niemand kunnen arresteren.

Als snelwegcamera’s nu het kenteken registreren van de schietende dader of daders, dan mag de politie dit op dát moment gebruiken om de schuldigen op te sporen. De wet staat niet toe dat de politie het kenteken opslaat. „Een dag later de opsporing ermee voortzetten mag niet”, zegt Ron Looije, woordvoerder van de Raad van Korpschefs.

Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) bereidt sinds begin dit jaar een wetsvoorstel voor om de politie grotere bevoegdheden te geven voor opsporing op basis van cameragegevens. „Net als Opstelten wil de politie de kentekengegevens vier weken kunnen opslaan”, zegt Looije. „Ook willen we de kentekens kunnen checken van mensen die we verdenken van een misdrijf.” Looije benadrukt dat het moet gaan om ernstige misdrijven, zoals beschietingen en overvallen, niet om „huis-tuin-en-keuken-misdaden”.

Gisteren vonden opnieuw drie snelwegbeschietingen plaats. Op de A16 werd een auto beschoten voor de Drechtunnel bij Dordrecht. De bestuurder bleef ongedeerd. Op de A29 bij de Heinenoordtunnel, onder Barendrecht, zag een man na een harde knal dat zijn achterruit in scherven lag. Ook meldde zich gisteren een automobilist bij de politie die dacht te zijn beschoten op de A13 bij Rotterdam Airport. Zijn auto was niet geraakt, maar hij had wel een luide knal gehoord.

De politie kan niet zeggen of het om een of meer schutters gaat. „Kopieergedrag komt veel voor. Maar we hebben geen idee”, zegt een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten.

Naast camera’s voor kentekenregistratie staan langs de meeste Nederlandse snelwegen camera’s van Rijkswaterstaat, die de verkeersveiligheid en -doorstroming moeten bevorderen. Deze camera’s zijn technisch niet geschikt voor opsporing, volgens Rijkswaterstaat. „Ze kunnen niet inzoomen of snel wenden. En de beelden zijn vaak onscherp”, zegt woordvoerder Jos Steehouder. „Ook slaan de camera’s geen beelden op. Dat is voor ons werk niet nodig.”