Oppositie wil duidelijkheid van Rutte en De Jager over Grieks steunpakket

Minister Jan Kees de Jager en premier Rutte hebben een onderonsje tijdens het algemeen overleg in de Tweede Kamer. Screenshot NOS

De financieel specialisten in de Tweede Kamer waarderen het excuus van premier Rutte over zijn rekenfout, maar willen nu duidelijk hebben hoe het Griekse steunplan dan wél precies geduid moet worden.

Op initiatief van PvdA en D66 onderbreekt de Kamer het reces voor een algemeen overleg (livestream) met premier Rutte (VVD) en minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) over de omvang van het pakket. Rutte presenteerde na de eurotop andere cijfers dan zijn Europese collega’s. Vrijdag bood hij zijn excuses aan voor de ontstane verwarring en vandaag zal hij dat opnieuw doen.

‘Rekenvaardigheid van kabinet is onvoldoende’

D66-Kamerlid Wouter Koolmees laat vandaag opnieuw weten het reddingsplan te steunen, maar noemde de “rekenvaardigheid” van het kabinet “onvoldoende”. Hij hekelde het “te rooskleurige beeld” dat het kabinet heeft geschetst en zag een patroon in de communicatie.

PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk wil de focus behouden op de rekenfout van Rutte. Hij wil meer duidelijkheid over hoe het op de eurotop gelopen is.

Daarnaast is Plasterk kritisch over de gedoogsteun:

“Ik blijf het bezopen vinden dat we geregeerd worden door een constructie, waarbij één van de partners zo sterk tegen al die steun is.”

Rutte: te vroeg om te praten over Europese begrotingsautoriteit

Kamerlid Elly Blanksma (CDA) wil dat vandaag helder wordt hoe de plannen precies in elkaar zitten. Volgens haar had de presentatie van Rutte niets te maken met “niet transparant zijn”. De cijfers zijn op een andere manier gepresenteerd. Het CDA heeft begrip voor het feit dat veel zaken nog niet helder zijn, maar hoort graag wanneer meer bekend wordt. Blanksma laat weten dat haar partij geen voorstander is van eurobonds (de gezamenlijke uitgifte van schuldpapier) en wil van De Jager weten of de regeringsleiders hier serieus over spreken.

Daarnaast maakte het CDA duidelijk dat het voorstander is van een Europese begrotingsautoriteit. Rutte liet voor aanvang van het debat weten dat het nog te vroeg is om te praten over de komst van een dergelijke autoriteit. Een begrotingsautoriteit op Europees niveau zou toezicht moeten houden op de begrotingen van eurolanden. Gedoogpartner PVV voelt hier niets voor.

SP overweegt motie van afkeuring

De SP wil dat Rutte erkent dat hij een verkeerde voorstelling van zaken heeft gegeven. Afhankelijk van Rutte’s reactie overweegt SP-Kamerlid Ewout Irrgang een motie van afkeuring in te dienen. De SP gaf nogmaals aan het Griekse steunplan in hoofdlijnen niet te ondersteunen. Irrgang wil van De Jager weten wanneer bekend wordt wat dit pakket precies gaat betekenen.

PVV-Kamerlid Teun van Dijck vindt dat Griekenland uit de euro gezet moet kunnen worden:

“Zolang die ultieme sanctie er niet is, hebben alle andere maatregelen geen effect.”

Volgens Van Dijck kan Griekenland de schulden - “13.000 euro per Griek” - nooit terugbetalen.

Kamerlid Ineke van Gent (GroenLinks) spreekt van een “beschamende vertoning”. “We moeten elkaar niet langer voor de gek houden”, aldus Van Gent. Rutte heeft dan wel zijn excuses gemaakt, maar het gaat volgens haar om de inhoud van dit excuus. GroenLinks vindt dat het Rutte zou sieren om eerlijk uit te komen voor zijn fout.