'Oorlogsmisdaden Soedan'

Soedanese leger heeft luchtaanvallen uitgevoerd op burgers en gevangenen geëxecuteerd, zeggen de VN.

De Verenigde Naties hebben gisteren opgeroepen tot een grondig onderzoek naar oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in de Soedanese regio Zuid-Kordofan. De misdaden zouden afgelopen juni hebben plaatsgevonden.

Volgens een gisteren verschenen rapport van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Navi Pillay, hebben Soedanese veiligheidstroepen luchtaanvallen uitgevoerd waarbij burgers om het leven zijn gekomen. Ook zouden zij gevangenen hebben geëxecuteerd, die ervan beschuldigd werden dat ze lid waren van de Soedanese Volksbevrijdingsbeweging. De lijken zouden in massagraven zijn begraven.

De militaire acties door het Noord-Soedanese leger maken geen onderdeel uit van het conflict tussen Noord- en Zuid-Soedan, dat op 9 juli onafhankelijk is geworden. Het is geen militair conflict tussen gewapende groepen. De zwarte Nuba-bevolking van Zuid-Kordofan wordt een lesje geleerd, opdat ze hun plaats weten in het nieuwe gearabiseerde Noord-Soedan. Veel inwoners van Zuid-Kordofan hebben tijdens de jarenlange Soedanese burgeroorlog namens het zuiden tegen het noorden gevochten. (AP, Reuters)