Ook postuum ventileert Jaap Blokker zijn grote ergernissen

Jaap Blokker, de grootaandeelhouder van winkelconcern Blokker die begin juli overleed, bijt postuum van zich af. In het gisteren verschenen jaarverslag van zijn bedrijf ventileert hij traditioneel „zijn persoonlijke ergernissen inzake politiek en maatschappij”.

Dit keer moet onder meer Google het ontgelden, voor het schenden „onze privacy”, en de topbankiers. Deze „medeveroorzakers van de economische crisis” hebben „alle realiteitszin verloren als het gaat om de hoogte van hun persoonlijke beloning”. In de al even traditionele strips die het jaarverslag larderen, figureert oud-vakbondsleider Lodewijk de Waal , die als overheidscommissaris bij ING instemde met omstreden bonussen voor de raad van bestuur. „Het pluche van bancaire directiekamers doet kennelijk socialistische idealen verbleken”, schrijft Blokker.

Net als vorig jaar uit hij felle kritiek op de Europese Unie en de manier waarop in problemen verkerende lidstaten worden geholpen. De miljardensteun aan „bodemloze genaamd Griekenland” kwalificeert Blokker als „wereldrecord met-goed-geld-naar-kwaadgeld-smijten”. Hij vindt dat Nederland zich ernstig moet beraden „of wij nog steeds zo diep in onze buidel willen tasten voor Brussel”.

In een tweede strip laat Blokker AkzoNobel-topman Hans Wijers op de hak nemen, voor zijn rol bij de „uitverkoop van de parels van het Nederlandse bedrijfsleven”.

Blokker maakt zich geen illusies dat zijn kritische woorden enige maatschappelijke invloed zullen hebben gehad. „Maar het luchtte in elk geval wel op.”