OM onderzoekt sterfgevallen op R.K.-internaat in jaren 50

Het Openbaar Ministerie in Roermond onderzoekt de dood van 34 jongens in het internaat Sint Joseph in Heel in de periode 1952-1954. In deze door broeders geleide instelling voor geestelijk gehandicapten was de sterfte toen significant hoger dan gemiddeld.

De commissie-Deetman, die het seksueel misbruik van minderjarigen binnen de rooms-katholieke kerk nader bekijkt, stuitte op de zaak. Deetman informeerde het OM in mei. Informatie over de hoge sterfte was eind jaren 50 in elk geval bekend bij het bisdom Roermond, de arbeidsinspectie, het Katholieke Verbond van de Kinderbescherming en vermoedelijk ook bij een inspecteur van de volksgezondheid. Justitie heeft toen niet naar de zaak gekeken. Het OM doet dat nu wel, al zijn de mogelijk strafbare feiten inmiddels verjaard. Het vindt onderzoek gerechtvaardigd gezien de omvang en de impact op de samenleving van de mogelijke zaak. Afhankelijk van het resultaat zal worden bekeken of een breder onderzoek nodig is.