Obama hekelt rivalen

President Barack Obama heeft voor het eerst rechtstreeks kritiek geuit op de Republikeinen die het tegen hem willen opnemen in de verkiezingsrace van 2012. Zonder namen te noemen, zei Obama gisteren op de eerste stop van een bustoer van drie dagen dat ze politiek bedrijven ten koste van de Amerikaanse economie.

Tijdens de bijeenkomst in Minnesota zei Obama dat alle Republikeinse kandidaten een onredelijke positie innemen over de Amerikaanse staatsschuld. Hij herhaalde dat extra belastingen nodig zijn om de schuld terug te dringen, naast bezuinigingen. Maar de Republikeinse kandidaten weigeren deze „evenwichtige aanpak”, zelfs als ze voor iedere dollar aan belastingen 10 dollar aan bezuinigingen terugkrijgen. Zo’n onbuigzame houding „toont geen gezond verstand.”

De Republikeinse partij noemt de busreis van Obama, die wordt betaald uit gemeenschapsgeld, een verkapte campagnetoer. Het is wel heel toevallig, vindt de partij, dat Obama een aantal staten doorkruist die „een slagveld vormen” voor zijn herverkiezing. Naast Minnesota bezoekt Obama ook Iowa en Illinois, allemaal staten die hij in 2008 won, maar waar zijn populariteit nu tanende is. (AP, Reuters)