NOS krijgt boete van 1,5 ton

De NOS heeft bezwaar aangetekend tegen drie boetes van het Commissariaat voor de Media. De omroep moet in totaal 150.000 euro betalen voor overtredingen van de Mediawet in sportprogramma’s. Dat heeft de NOS gisteren bekendgemaakt. Het is de eerste boete voor de omroep in tien jaar.

De NOS krijgt twee boetes van elk 50.000 euro voor niet toegestane reclame-uitingen in het programma Studio Sportzomer: De avondetappe en het ontbreken van een sponsorvermelding. De eerste boete voor het praatprogramma van Mart Smeets over de Tour de France betreft een racefiets uit een prijzenpakket voor kijkers die te opzichtig in beeld was gebracht. De tweede boete geldt het „te wervend bespreken” van een boek over de Belgische wielrenner Eddy Merckx.

De derde boete gaat over diverse uitzendingen van de UEFA Champions League. De NOS moet 50.000 euro betalen omdat niet toegestane uitingen voorkwamen. De sponsors van het voetbaltoernooi kwamen vier keer in beeld, terwijl twee keer is toegestaan.

NOS-directeur Jan de Jong vindt de boetes buitenproportioneel. „We zoeken zelden of nooit de grenzen op en zijn geen veelpleger”, zei hij gisteren op NOS.nl. Voor een paar kleine fouten wordt de NOS aangeslagen voor anderhalve ton, aldus De Jong.

Vorige maand deelde het Commissariaat opnieuw een grote boete uit aan de TROS. De publieke omroep moet 120.000 euro betalen, omdat in het kinderprogramma Het Sprookjesboomfeest reclame-uitingen zijn getoond en omdat de TROS zich dienstbaar heeft gemaakt aan het maken van winst door attractiepark De Efteling. De TROS maakte daarop bekend geheel te willen stoppen met jeugdprogramma’s.