Midden Oosten-kwartet ‘uiterst bezorgd’ over Israëlische bouwplannen op Westbank

Caption: (FILES) A picture taken on September 27, 2010 shows Israeli tractors working at the construction site of 50 housing units in the West Bank settlement of Ariel. Israeli Defence Minister Ehud Barak has given the green light for the construction of 277 new homes in the Ariel settlement of the occupied West Bank, his office said on August 15, 2011. AFP PHOTO/JACK GUEZ Archiefbeeld van de bouw van vijftig nieuwe woningen in de nederzetting Ariel op de Westbank, 27 september 2010. Foto AFP / Jack Guez

De Verenigde Staten, Rusland, de Europese Unie en de Verenigde Naties zijn “uiterst bezorgd” over de aankondigingen van de Israëlische regering om nieuwe woningen te bouwen op de Westbank.

Dat heeft het zogenoemde Midden Oosten-kwartet in een verklaring laten weten, meldt persbureau Reuters. De internationale gemeenschap zet al langer druk op de Israëlische regering om de uitbreiding van nederzettingen op de Westbank te staken. In de verklaring schreef het kwartet: “het kwartet is uiterst bezorgd over de Israëlische aankondigingen om door te gaan met de bouw van nieuwe woningen bij de nederzetting in Ariel en Oost-Jeruzalem”.

Daarnaast benadrukten de vier machtsblokken dat “unilaterale acties” van zowel Israël als de Palestijnen niet geaccepteerd worden door de internationale gemeenschap. Ze roepen de twee kampen op het vredesproces te hervatten.

Volgens NRC-buitenlandredacteur Floris van Straaten zal Israël zich weinig aantrekken van de woorden van het kwartet. Van Straaten:

“Tot nu toe heeft Israël zich weinig aangetrokken van kritiek van de internationale gemeenschap. Het weerhoudt ze er niet van nieuwe bouwplannen aan te kondigen. Zelfs niet van hun machtigste bondgenoot Amerika. Volgens de Israelische regering zijn de nieuwe woningen nodig uit een economische behoefte, het nijpende woningentekort, en niet vanwege het conflict met de Palestijnse Autoriteit.”

Gisteren spraken de VS zich ook al uit tegen de plannen om de 277 woningen te bouwen op de Westbank. Zij noemden deze “verontrustend” en “contraproductief” voor het in het slop geraakte vredesproces. De Israëlische minister van Defensie Ehud Barak keurde gisteren de bouw bij Ariël, een nederzetting op de Westbank goed.

De Palestijnse Autoriteit sprak zich fel uit tegen de plannen van Barak, die hiermee de restanten van het vredesproces wil “opblazen”. Volgens de PA geeft deze zet van de Israëlische regering des te meer urgentie aan de stichting van een Palestijnse staat. Op 20 september is de PA van plan om de Verenigde Naties te vragen Palestina te erkennen als onafhankelijke staat.

Op 11 augustus ging het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken ook al akkoord met de bouw van meer dan vierduizend appartementen in het Arabische oostelijke deel van Jeruzalem. En aan het begin van deze maand ondertekenden tweeënveertig Israëlische parlementsleden en ministers een petitie voor het bouwen van tienduizenden woningen in de Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem om het nijpende huizentekort in Israël op te lossen.

    • Hans Klis