Leger beschiet Syriërs en Palestijnse vluchtelingen

Het Syrische leger heeft vanmorgen voor de vierde achtereenvolgende dag met scherp geschoten op burgers in de havenstad Latakia. Duizenden Palestijnse vluchtelingen in een kamp bij de stad zagen zich genoopt te vluchten, toen hun kamp gisteren voor het eerst onder vuur kwam te liggen.

Sinds de strijdkrachten zaterdag Latakia binnenvielen, waar het de laatste maanden veelvuldig tot grote demonstraties was gekomen tegen het bewind van president Bashar al-Assad, zijn er zeker 35 doden gevallen. Ook vier Palestijnse vluchtelingen kwamen om het leven.

Uit de hoofdstad Damascus kwamen gisteren berichten over talrijke arrestaties van tegenstanders van het bewind. Juist sinds het begin van de islamitische vastenmaand ramadan, twee weken geleden, is de repressie door het regime van Assad van protesten sterk toegenomen. Vorige week bracht het leger al met harde hand de stad Hama onder controle.

Vanuit het buitenland zwelt de kritiek op het optreden van de Syrische regering intussen aan. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, drong er gisteren bij de Syrische regering op aan het geweld tegen de demonstranten „onmiddellijk en onvoorwaardelijk” te staken. Hij waarschuwde dat dit „het laatste woord” was van de kant van zijn regering en dat er sancties zouden volgen als president Assad dit zou negeren. Hij zei er nog niet bij welke stappen Ankara in dat geval zou zetten. Tot voor kort gold Turkije als een van de weinige vrienden van Syrië.

Woordvoerders van UNRWA, de VN-organisatie die zich bezighoudt met de Palestijnse vluchtelingen, heeft de Syrische regering verzocht om toegang tot het kamp bij Latakia. Volgens UNWRA is ruim de helft van de 10.000 Palestijnen uit het kamp op de vlucht geslagen. Dit ligt naast een wijk waar arme Syriërs wonen. UNWRA maakt zich vooral zorgen om de mensen die nog in het kamp verblijven. Ook de Palestijnse Autoriteit in Ramallah heeft de Syrische regering tot terughoudendheid gemaand.

Het blijft moeilijk een betrouwbaar beeld te krijgen van de ontwikkelingen in Syrië doordat de autoriteiten buitenlandse journalisten en andere onafhankelijke waarnemers weren. Volgens de Syrische regering probeert ze slechts ‘bendes’ in Latakia en elders onschadelijk te maken. Mensenrechtenorganisaties menen dat het dodental van de onrust in Syrië dit jaar al tot boven de 2.000 is gestegen. (AP, Reuters, AFP, BBC)