Kortkolom economie

Australisch Qantas schrapt 1.000 banen

Sydney. De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas is van plan fors te snijden in het personeel. In totaal verdwijnen er de komende tijd 1.000 banen. De reorganisatie maakt deel uit van het omvormen van de internationale tak van Qantas. Tegelijkertijd wil Qantas een nieuw bedrijf oprichten dat vooral op Azië gaat vliegen. Het bedrijf, dat dit jaar naar verwachting 200 miljoen Australische dollars (145 miljoen euro) verlies lijdt, zal de komende vijf jaar tussen de 106 en 110 Airbus A320-vliegtuigen aanschaffen, ter vervanging van de oude vloot. Tegelijkertijd stelt het de aanschaf van zes Airbus A380-superjumbo’s enkele jaren uit. Qantas wil de kosten, die nu gemiddeld 20 procent hoger liggen vergeleken met concurrenten, verlagen. De koers van het aandeel Qantas steeg vanmorgen 4,3 procent. (AP)

ABN Amro verkoopt Zwitserse private bank

Amsterdam. ABN Amro verkoopt haar Zwitserse private banking-activiteiten aan de Zwitserse sectorgenoot Union Bancaire Privée. ABN Amro maakt daar „een solide boekwinst” op, aldus het concern vanmorgen in een verklaring. Hoe hoog die is, werd niet bekend gemaakt. ABN Amro, sinds 2008 eigendom van de staat, wil zijn top-drie positie in vermogensbeheer (private banking) in de eurozone versterken en sneller groeien op de Aziatische markten, en verkoopt daarom zijn Zwitserse private bank. ABN Amro is in Zwitserland een middelgrote speler die moet concurreren met 300 andere vermogensbeheerders, zegt een ABN-woordvoerder. De transactie zal naar verwachting worden afgerond in het vierde kwartaal van 2011. (Dow Jones)

Nieuw lek platform Shell lekt nog steeds

Amsterdam. Een tweede lek in een oliepijp van het Gannet Alpha platform van Shell lekt nog steeds, nadat een lek dat vorige week woensdag werd ontdekt inmiddels is gedicht, meldt persbureau Press Association dinsdag op grond van commentaar van Glen Cayley, technisch directeur van de Europese exploratie en productie divisie van Shell. Het Brits-Nederlandse olieconcern schatte maandag dat tot dusver ongeveer 1.300 vaten olie in de Noordzee zijn gelekt sinds vorige week woensdag. Als de schatting klopt is dit het grootste lek sinds 2000, toen volgens gegevens van de Britse overheid 524 ton werd gelekt. Op dit moment lekken er per dag ongeveer twee vaten olie, ofwel 80 liter, in zee, in vergelijking met honderden vaten per dag aan het begin van het incident. (Dow Jones)