Kortkolom economie

Ballast Nedam loopt miljoenenopdracht mis

Rotterdam. De opdracht die Ballast Nedam dacht binnengehaald te hebben voor het ontwerp en de bouw van de Carolinabrug over de Surinamerivier is ingetrokken. De opdracht had een waarde van 32 miljoen euro. Dat werd gisteren bekend. Het ministerie van openbare werken van Suriname meldt dat er onrust is ontstaan over de hoogte van de bouwsom, waarover in het Surinaamse parlement tijdens de laatst gehouden begrotingsbehandelingen vragen zijn gesteld. „Ter verdere bevordering en stimulering van het transparante beleid welke de regering Bouterse/Ameerali voorstaat” is daarom besloten het contract met Ballast Nedam te beëindigen en een internationale tenderprocedure uit te schrijven, aldus het ministerie. Ballast Nedam, dat de opdracht op 11 juli van dit jaar aankondigde, zegt eveneens nog niets over de financiële afwikkeling te kunnen zeggen. Ook op de vraag of het bedrijf zal meedingen naar de openbare aanbesteding wil een woordvoerder niet vooruitlopen. (Dow Jones)

CBS: Aantal vacatures neemt licht toe

Rotterdam. Het aantal vacatures is het afgelopen kwartaal licht toegenomen. Eind juni stonden er 137 duizend vacatures open. Dat zijn er tweeduizend meer dan een kwartaal eerder, blijkt vandaag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral bedrijven in de commerciële dienstverlening hebben aan de toename van het aantal vacatures bijgedragen. In die sector waren er 81.000 vacatures, tweeduizend meer dan een jaar eerder. Vooral bij informatie- en communicatiebedrijven steeg het aantal vacatures. De overheid en het onderwijs hebben juist relatief weinig vacatures. Volgens het CBS is de dynamiek op de arbeidsmarkt het afgelopen kwartaal toegenomen. In het tweede kwartaal van dit jaar zijn 210.000 vacatures ontstaan. Dat zijn er 19.000 meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ook vinden meer mensen een baan. In het tweede kwartaal werden 202 duizend vacatures vervuld, twintigduizend meer dan vorig jaar. (Novum)

Corporaties bouwen minder woningen

Rotterdam. Rotterdam. De gestage groei van de nieuwbouw door woningcorporaties in de afgelopen vijf jaar is tot stand gekomen. In 2010 bouwden de corporaties 29.300 woningen, tegenover 30.400 in het jaar daarvoor. Dat meldt het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV), de toezichthouder, naar aanleiding van voorlopige cijfers. Met name de bouw van koopwoningen is als gevolg van de economische crisis afgenomen, van 10.000 in 2009 tot 7.600 vorig jaar. (NRC)

Hogere omzet voor detailhandel

Rotterdam. De omzet van de Nederlandse detailhandel is dankzij prijsstijgingen in het tweede kwartaal met 1,4 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat bleek vandaag uit cijfers van het CBS. De stijging is volledig toe te schrijven aan hogere prijzen, waarbij de gemiddelde prijsstijging uitkwam op 2,6 procent. Het volume kromp met 1,2 procent. In de drie voorafgaande kwartalen was het volume gelijk aan dezelfde periode een jaar eerder. Binnen de detailhandel hebben de winkels in de voedings- en genotmiddelen een omzetgroei gerealiseerd van 2 procent. Deze groei komt door 2 procent hogere prijzen. Het aantal verkopen nam niet toe. De omzet onder de supermarkten nam met bijna 3 procent toe, waar speciaalzaken een 1 procent lagere omzet boekten. Een volumedaling bij de winkels die geen voeding verkopen werd slechts ten dele gecompenseerd door hogere prijzen, waardoor de omzet binnen het segment lager uitkwam. (Novum)