Kortkolom buitenland

Partijgenoot Mugabe omgekomen bij brand

Johannesburg. Een potentiële opvolger van president Robert Mugabe van Zimbabwe is vannacht door brand in zijn huis om het leven gekomen. Gepensioneerd generaal Solomon Mujuru (62) stond bekend als een invloedrijk lid van Mugabes ZANU-partij. Zijn vrouw Joice, vice-president van het land, is achter de schermen verwikkeld in een strijd om de macht met sympathisanten van de minister van Defensie en zocht de laatste maanden toenadering tot de voormalige oppositie van premier Morgan Tsvangirai. Verschillende bronnen zeggen dat het huis van de Mujurus, iets buiten de hoofdstad Harare, in brand is gestoken. Dit is nog niet formeel bevestigd. (NRC)

VS arresteren verdachte van nepbom Australië

Jakarta. In de Verenigde Staten is een 50-jarige man aangehouden die ervan wordt verdacht eerder deze maand een nepbom om de nek van een tiener in Sydney te hebben gelegd. Paul Peters heeft banden met de welvarende familie van de 18-jarige Madeleine Pulver. Hij wordt ervan verdacht het huis van de familie Pulver te zijn binnengedrongen, waarna hij een ketting om haar hals bevestigde met wat explosieven leken te zijn. Pas toen ze na tien uur werd bevrijd ontdekte de politie dat het explosief niet echt was. De politie gaat ervan uit dat het een poging tot afpersing was, ook al werd er niet om geld gevraagd. De VS zullen de verdachte uitleveren aan Australië. (NRC)

Cel voor slachtoffer van rellen Indonesië

Jakarta. Tot woede van Indonesische en internationale burgerrechtenactivisten heeft een lid van de religieuze minderheid Ahmadiyah zes maanden celstraf gekregen, omdat hij het huis van een mede-Ahmadiyah wilde verdedigen tegen een gewelddadige meute. De man, Deden Sudjana, raakte gewond toen honderden islamitische fundamentalisten in februari een Ahmadiyah-gemeenschap aanvielen en drie leden doodsloegen. Twaalf fundamentalisten zijn veroordeeld tot vijf tot zeven maanden gevangenisstraf; niemand is aangeklaagd voor moord. Volgens Human Rights Watch toont dit aan dat de Indonesische rechtbank de Ahmadiyah discrimineert. (NRC)

Vermeende terrorist gedood in Nigeria

Kano. De politie van Nigeria heeft een man neergeschoten die een autobom tot ontploffing zou hebben willen brengen bij het politiebureau van Maiduguri, een stad in het noordoosten waar het leger vecht tegen de islamitische sekte Boko Haram. De politie zegt de man te verdenken van lidmaatschap van de sekte. De afgelopen weken zijn duizenden mensen gevlucht voor het geweld in en rond Maiduguri. Boko Haram heeft de verantwoordelijkheid opgeëist van een aanslag in juni op het hoofdbureau van de Nigeriaanse politie in Abuja, waarbij zes mensen omkwamen. Een grote bomaanslag in dezelfde periode in Maiduguri zou ook het werk zijn van de sekte. (AFP)

Tibetaanse monnik steekt zichzelf in brand

Dawu. Een 29-jarige Tibetaanse monnik is overleden nadat hij zichzelf in brand had gestoken in Dawu, een plaats in de Chinese provincie Sichuan. De monnik, Tsewang Norbu, zou hebben gehandeld uit protest tegen religieuze repressie door de Chinese overheid. Volgens een organisatie die zich inzet voor een vrij Tibet riep de monnik leuzen voorafgaand aan zijn daad, waaronder ‘lang leve de Dalai Lama’. Een soortgelijk incident in een nabijgelegen plaats in Sichuan leidde eerder dit jaar tot wekenlange onrusten. De Chinese autoriteiten zouden Tibetaanse monniken illegaal vasthouden en onderwerpen aan heropvoeding. (BBC)