Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Onderwijs

Koopmansgeest

Bij de boekhandel is goed te zien dat het nieuwe schooljaar eraan komt. Kleurrijke, maar vooral peperdure spullen voeden de misleiding dat school bedoeld is om leuk te zijn. Een meisje probeert haar moeder over te halen om een dure ‘merkagenda’ te kopen.

Op de opmerking van de moeder dat de Hema ook agenda’s heeft die een stuk goedkoper zijn, haalt het meisje onverwacht fel uit: „Jij wilt dat ik de havo probeer en dan heb ik natuurlijk wel een goede agenda nodig.”

De moeder stemt toe. Dat meisje komt er denk ik wel, met of zonder havo-diploma.

Margreet van Schie