Koelbloedig kloppende bassdrum

cd pop

Suuns: Zeroes QC ****

De cd Zeroes QC van het Canadese Suuns ontsnapte eind vorig jaar aan de aandacht, maar is weer actueel nu de band dit weekend op Lowlands te zien is. Dat belooft een opruiend gebeuren te worden; de groep uit Montreal kreeg de afgelopen tijd veel bijval, voornamelijk op basis van hun succesvolle optreden tijdens het SXSW-festival. Maar hoe ruig en opzwepend de concerten ook zijn, op cd is Suuns een beheerst gezelschap. Zo beheerst dat sommige nummers een grote spanning suggereren, zonder werkelijk veel weg te geven.

De suspense komt van een koelbloedig kloppende bassdrum, een enkele baspartij en een onverwachts krolse zanglijn (in Up The Nursery). De muziek is soms puur elektronisch, met ouderwets bonkende synthesizerklanken en raar gekraak; in andere liedjes domineert de gitaar, die op zijn beurt nogal doorsnee klinkt. Suuns is een progrockgroep; de nummers hebben dan ook een grillig verloop. Sommige nummers zijn weinig verrassend, maar op zijn best is Suuns betoverend.

HESTER CARVALHO

Suuns speelt zaterdag op Lowlands, Biddinghuizen.

    • Hester Carvalho