KNVB: 13 clubs onder curatele

In de eredivisie is alleen FC Twente financieel helemaal gezond.

Dertien clubs in het betaald voetbal zijn door de KNVB ingedeeld in categorie 1 (onvoldoende) en zitten in de financiële problemen. Dat meldde de voetbalbond gisteren. Dat zijn er drie minder dan in mei, waarbij wel moet worden aangetekend dat RBC in de tussentijd failliet is gegaan. Van de dertien clubs die onder verscherpt toezicht van de bond staan, komen er vijf uit in de eredivisie: Excelsior, Feyenoord, NAC Breda, NEC en Roda JC. Uit de eerste divisie staan AGOVV, FC Den Bosch, FC Dordrecht, FC Emmen, Helmond Sport, SC Veendam, Willem II en FC Zwolle onder curatele. Van de clubs in categorie 1 is de situatie voor AGOVV en Roda JC het nijpendst. Zij moeten uiterlijk in maart volgend jaar naar categorie 2 promoveren. Dan hebben die clubs namelijk drie jaar in categorie 1 gezeten, de maximale termijn. FC Twente is de enige eredivisieclub die de zaken op orde heeft. Eerstedivisieclubs Go Ahead Eagles, MVV Maastricht, Telstar en FC Volendam blijven ook binnen budget. Opvallend is dat MVV vorig jaar nog failliet dreigde te gaan. VVV-Venlo zat in mei nog in categorie 3, maar zakte naar categorie 2 (voldoende). Alle overige clubs, waaronder PSV en Ajax, zitten ook in de middelste categorie. (Novum)