Kamer debatteert over miljardensteun aan Griekenland

Den Haag : 19 mei 2011. Verantwoordingsdebat, minister De Jager. foto Roel Rozenburg Vandaag onderbreekt de Kamer het reces voor een algemeen overleg met premier Rutte en minister De Jager. Foto NRC / Roel Rozenburg

De financieel specialisten in de Tweede Kamer komen vandaag terug van reces om over de miljardenleningen aan Griekenland te spreken.

Zonder de stemmen van PvdA, GroenLinks en D66 ontbreekt een Kamermeerderheid voor de steunoperatie waarover de Europese regeringsleiders eind juli overeenstemming bereikten. Premier Rutte en minister Jan Kees de Jager van Financiën hoeven zich echter niet al te veel zorgen te maken. De linkse partijen hebben namelijk op voorhand al steun toegezegd.

Het algemeen overleg met Rutte en De Jager, dat vanmiddag om 12.00 uur begint, zal dan ook voor een groot deel gaan over de ‘rekenfout’ van Rutte. Na de top presenteerde Rutte andere cijfers dan zijn Europese collega’s. Hij zei dat het Griekse steunpakket op 109 miljard euro zou uitkomen, inclusief de bijdrage van 50 miljard euro van banken. De Europese leiders spraken steeds over 159 miljard euro: 109 miljard overheidssteun plus de bijdrage van 50 miljard van de banken.

Rutte bood vrijdag zijn excuses aan voor “die verwarring” en dat zal hij vandaag herhalen.

De oppositie kan het kabinet niet zomaar laten vallen, schrijft politiek-redacteur Erik van der Walle vanochtend in nrc.next.

“Als PvdA, D66 en GroenLinks de toekomst van de Europese samenwerking op het spel zetten, laden ze al snel een verantwoordelijkheid op zich die niet valt uit te leggen aan linkse kiezers. En daarmee hebben de tegenstanders van dit kabinet geen alternatief dan de honneurs van de PVV waar te nemen.” - Erik van der Walle, NRC

Vermoedelijk wordt het overleg van vanmiddag gevolgd door een plenair debat morgen. Dat geeft de partijen ook de gelegenheid om moties in te dienen.

Het overleg van vandaag is vanaf 12.00 uur live te volgen op Politiek 24.

    • David Haakman