‘Israël flexibeler geworden in onderhandelingen vrijlating Shalit’

De door Hamas gevangen genomen Israëlische soldaat Gilad Shalit op archiefbeeld, oktober 2009. Foto Reuters

De Israëlische regering heeft haar rigide houding gematigd in de onderhandelingen met Hamas voor de vrijlating van de in 2006 gevangen genomen soldaat Gilad Shalit.

Dat heeft Osama Hamdan, een hoge functionaris binnen de islamitische beweging, gezegd volgens de Israëlische krant Ha’aretz. Israël zou flexibeler tegenover een gevangenenruil staan dan voorheen om Shalit terug te krijgen. Hamdan:

“De extreme onderhandelingspositie van Israël is flexibeler geworden ten opzichte van de vastberadenheid van Hamas [...] Als het aan Hamas lag zouden we binnen een ronde van onderhandelingen klaar zijn.”

Vanochtend berichtten Arabische media dat Hamas-leider Khaled Meshal in Kairo aanwezig was voor een derde ronde van indirecte onderhandelingen met een Duitse bemiddelaar. De Israëlische minister van Defensie Ehud Barak bevestigde vanochtend dat er een “kern van waarheid” zat in de berichten dat in de Egyptische hoofdstad de onderhandelingen voor de vrijlating van Shalit waren hervat.

De regering van Israël voert al jaren indirecte onderhandelingen met Hamas over de vrijlating van de Israëlische soldaat. Hamas wil in ruil voor het laten gaan van Shalit onder andere dat duizenden Palestijnse gevangenen in Israël op vrije voeten worden gesteld. Op 25 juni was het precies vijf jaar dat de Israëlische militair gegijzeld wordt door Hamas.

De laatste keer dat iets van Shalit werd vernomen was in oktober 2009. Toen gaf Hamas onderstaande videoboodschap van de soldaat vrij.

    • Hans Klis