Indiase anti-corruptieactivist begint hongerstaking in gevangenschap

Supporters of veteran Indian social activist Anna Hazare shout anti-government slogans from a police vehicle after being detained from a protest rally against corruption in New Delhi August 16, 2011. Police arrested India's leading anti-corruption campaigner on Tuesday, just hours before he was due to begin a fast to the death, as the beleaguered government cracked down on a self-styled Gandhian activist agitating for a new "freedom" struggle. REUTERS/B Mathur (INDIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CRIME LAW BUSINESS) Gearresteerde medestanders van Anna Hazare schreeuwen anti-corruptie slogans. Foto Reuters/B Mathur

Anna Hazare, het gezicht van de anti-corruptiecampagne in India, is na zijn arrestatie vandaag alsnog begonnen aan een hongerstaking om strengere regelgeving af te dwingen.

De 74-jarige Hazare werd vanochtend door de politie opgepakt, enkele uren voordat hij zijn aangekondigde hongerstaking voor hervormingen zou aanvangen. Tot groot ongenoegen van zijn medestanders, die in verschillende steden de straat op gingen om bezwaar te maken. Zij riepen slogans en brachten liederen ten gehore. Naar verluidt werden bij de demonstratie ongeveer 1.300 mensen door de politie opgepakt.

De regering van minister-president Manmohan Singh wordt al maanden geplaagd door een reeks van corruptieschandalen. Dit, samen met de enorme inflatie in het land, heeft kwaad bloed omgezet bij het publiek. De eerste minister wordt verwijt het contact met de publieke opinie te zijn kwijtgeraakt.

Het is niet de eerste keer dat Hazare een hongerstaking begint om zijn hervormingen af te dwingen. In april deed hij hetzelfde, met het positieve gevolg dat de regering beloofde een waakhond aan te stellen die corrupte politici, bureaucraten en rechters moest onderzoeken en straffen.

Maar de maatregelen, die begin augustus werden gepresenteerd, zijn in de ogen van de activisten beneden de maat.

    • Dirk Wijnand de Jong