Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Hyves voor het eerst ingehaald door Facebook

Hyves is voor het eerst deze maand in eigen land minder populair dan de Amerikaanse reus Facebook. De NOS meldt op basis van cijfers van onderzoeksbureau ComScore dat de Nederlandse sociale-netwerksite vorige maand 80.000 minder unieke bezoekers had dan Facebook.

Marketingfacts maakte een aantal weken geleden op basis van ComScore nog bekend dat Hyves wat betreft ledenaantal, de tijd die op de website wordt doorgebracht en het aantal unieke bezoekers, de grotere partij was.

Maar de verschillen liepen steeds verder terug, waardoor verwacht werd dat de Amerikaanse gigant uiteindelijk de Nederlandse variant zou opslokken. Met 7.278.000 unieke bezoekers in juli, is Facebook nu voor het eerste de meerdere.

Hyves heeft echter nog wel het grootst aantal leden in huis. Momenteel beschikt de netwerksite over 9,6 miljoen Nederlandse profielen, tegenover 4,6 miljoen voor Facebook. Desalniettemin genereert Facebook meer verkeer, hoogstwaarschijnlijk omdat veel van de profielen op Hyves inactief zijn.