Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Hillen erkent problemen politietrainingsmissie Kunduz

Nederlandse politietrainers op het vliegveld in Eindhoven voor hun reis naar Kunduz in juli. Foto schermafbeelding NOS

Minister van Defensie Hans Hillen erkent dat de politietrainingsmissie in Kunduz in de opstartfase met problemen kampte.

Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer, meldt de NOS. Zondag kwamen e-mails naar buiten waarin het personeel in Kunduz de politietrainingsmissie als een “logistieke puinhoop” bestempelden.

De militairen kwamen in juli al aan in Kunduz en zijn gefrustreerd omdat ze zes weken niks konden doen en de tijd doorkwamen met lezen, studeren en films kijken. Een groot deel van het materieel, waaronder scherfvesten en munitie, zou nog niet aangekomen zijn en pas twee van de twintig tolken die nodig zijn voor de opleiding van Afghaanse agenten zouden aanwezig zijn.

In zijn brief beantwoordt Hillen vragen van de oppositiepartijen GroenLinks, ChristenUnie en D66 die gisteren opheldering eisten over de “duimendraaiende” trainers. Het kabinet had hen nodig om steun te verwerven voor de missie, aangezien gedoogpartner PVV hier niet achter stond. Ook de militaire vakbonden eisten duidelijkheid.

Volgens de minister is de praktijk van dergelijke missies “soms weerbarstiger dan de planning”. Zo schrijft hij dat defecte vliegtuigen het transport van het benodigde materieel verhinderden en dat het bovendien lastig was om overvliegvergunningen te krijgen. Hillen hekelt in zijn brief wel de militairen die de media op de hoogte brachten van de problemen rond de missie. Volgens hem kijken de Talibaan en andere militante bewegingen mee.