Herinneringen aan de filmdiva

Elizabeth Taylor als en in Cleopatra (1963), begin van de Burton-era. Cleopatra Year: 1963 Director: Joseph L.Mankiewicz Elizabeth Taylor PHOTOS12

Het uur van de wolf: Liz TaylorNed. 2, 23.15 - 00.27 uur

Alles weten we al over Elizabeth Taylor. Over haar liefdes die nog kleurrijker waren dan haar personages. Over haar kwalen die hardnekkiger waren dan haar huwelijken. Over haar prachtrollen als Maggie, Martha en de anderen. Alles komt voorbij in de biografische documentaire Facets van Kevin Burns uit 2003. Volgens de vaste formule van dit soort tv-portretten: oude collega’s spreken in louter superlatieven over het onderwerp, doorsneden met veel archiefmateriaal en filmfragmenten.

Bekende informatie, geijkte formule, acht jaar oud. En toch is het heerlijk. Omdat Elizabeth Taylor nu eenmaal de mooiste vrouw op aarde was. Omdat ze een wonderbaarlijk leven heeft gehad. En omdat ze zo geestig is in interviews (wat waren sterren in de jaren zestig toch leuk, zoveel vrijer dan de humorloze filmsterren van nu). De zelfspot had Liz in 2003 nog niet verlaten, getuige de schallende lach waarmee ze vertelt over de 1 miljoen dollar die ze voor de grap vroeg voor Cleopatra, en tot haar verbazing kreeg.

De fragmenten op oudere leeftijd zijn schaars, net genoeg om te zeggen dat Martha in Who’s afraid of Virginia Woolf haar favoriete rol is en om trots het litteken in haar hals te tonen. Het geeft niet. Elk excuus om Liz in haar gloriedagen te laten zien, is goed. Ze overleed op 23 maart dit jaar. Martin Scorsese wil het boek Furious Love, over haar relatie met Richard Burton, verfilmen. Scorsese is berucht om gestrande plannen. Moge dit plan doorgaan.

Mark Duursma

    • Mark Duursma