Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Groei Nederlandse economie valt bijna stil - vrees voor dubbele dip neemt toe

Containerterminal op de Rotterdamse Maasvlakte. Foto NRC / Rien Zilvold

De economische groei is in het tweede kwartaal van 2011 sterk afgezwakt. Ten opzichte van het tweede kwartaal een jaar eerder groeide de Nederlandse economie met 1,5 procent.

In vergelijking met het eerste kwartaal groeide de economie met 0,1 procent. Het aantal banen van werknemers was 46 duizend hoger dan een jaar geleden. Dit blijkt uit de eerste, voorlopige raming van het CBS.

NRC-economieredacteur Melle Garschagen in reactie op de cijfers:

“Dit was wel verwacht, maar niet zo snel en niet zo hard. Je ziet dat de beurs er direct op reageert, wat betekent dat de cijfers niet ingeprijsd zijn. Dat geeft aan dat ze toch als een verrassing komen. Als je de tegenvallende economische cijfers van de eurolanden bij elkaar veegt, geeft dat een zorgelijk beeld. Het wordt nu aannemelijker dat we mogelijk afstevenen op een dubbele dip, in vergelijking met een half jaar geleden.”

Europese beurzen in de min

De Amsterdamse beurs is vanochtend ruim in de min geopend. De slechte groeicijfers van Duitsland en eigen land hebben hun impact. De AEX-index noteerde na drie kwartier handel 1,5 procent lager op 289,26 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt doken de beurzen tussen 1,0 en 1,8 procent omlaag.

De conclusies van het CBS:

  1. De investeringen zijn in het tweede kwartaal van 2011 met 4,2 procent gegroeid in vergelijking met een jaar geleden. Vooral in transportmiddelen en machines is meer geïnvesteerd. Ook de investeringen in woningen en bedrijfsgebouwen waren hoger, maar de groei was aanzienlijk minder dan in het eerste kwartaal.
  2. De export van goederen van Nederlandse makelij groeide met 2,9 procent ten opzichte van een jaar eerder. Deze groei is aanzienlijk lager dan in het eerste kwartaal.
  3. Huishoudens hebben in het tweede kwartaal evenveel besteed als een jaar eerder.
  4. De overheidsbestedingen aan zorg en onderwijs zijn toegenomen, terwijl de uitgaven aan openbaar bestuur en defensie bleven dalen.
  5. Na correctie voor seizoeninvloeden is het aantal banen in het tweede kwartaal 0,3 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2011. Na stabilisatie van het aantal banen in het eerste kwartaal is er nu weer sprake van een lichte groei.


Bruto Binnenlands Product: volume

Bron CBSBron CBS