Google biedt op Motorola

Google wil de Amerikaanse telefoonfabrikant Motorola overnemen om zich te wapenen in de concurrentiestrijd die het uitvecht met andere technologiegrootmachten als Apple, Microsoft, Samsung en Nokia. Gisteren maakte het internetbedrijf een bod bekend van 12,5 miljard dollar (8,7 miljard euro): een opmerkelijk bedrag voor een opmerkelijke aankoop. Na ruim honderd overnames zou het webbedrijf met Motorola Mobility voor het eerst een hardwareproducent aan boord halen. Het is ook veel meer dan Google ooit betaalde voor een ander bedrijf.

Motorola is geen grote telefoonfabrikant maar beschikt wel over telecompatenten. Daarmee kan Google zich weren in de talrijke rechtszaken waarmee de giganten uit de software- en telecomwereld elkaar bestoken. De overname zal, mits goedgekeurd, in 2012 een feit zijn.

Google werkt al met Motorola samen bij de productie van Android-telefoons. Google Android – ook een overname uit 2005 – is het meest gebruikte besturingssysteem op smartphones dit moment, maar de concurrentiestrijd met Apple blijft ongemeen fel. Inzet is de leidinggevende positie in mobiele internetapparaten, die beter verkopen dan gewone computers. Apple is het meest winstgevend omdat het zijn iPhone en iPads zelf ontwikkelt en verkoopt, Google is het grootst omdat het Android gratis weggeeft aan telefoonfabrikanten. De mobiele telefoon is minstens zo’n interessant advertentieplatform als de traditionele zoekmachine, vindt Google.

Microsoft heeft nu nog het nakijken als het gaat om telefoons en tablet pc’s, maar bouwt aan een comeback in samenwerking met Nokia. Research in Motion, maker van de BlackBerry, dreigt de aansluiting bij Apple en Google te verliezen.

Waarom Google Motorola inlijft: pagina 21