Gemeenten boos op Leers om asielzoekers

Gemeenten wijzen op kwetsbare mensen die begeleiding mislopen, nu minister Leers een programma voor hen stopzet. Foto WFA / Bart Maat

Negentien gemeenten zijn boos op minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) omdat hij stopt met een speciaal programma voor begeleiding van jonge asielzoekers die terug moeten naar hun land van herkomst. De gemeenten vinden het besluit van Leers onverantwoord. Dit meldt Trouw.

De minister stopte de subsidie voor steunpunt Perspectief terwijl de evaluatie van het experiment door het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) nog niet af is. De gemeenten willen dat Leers de beslissing terugdraait en de evaluatie en de behandeling in de Tweede Kamer afwacht.

De gemeenten wijzen op een groep van ongeveer driehonderd kwetsbare mensen die nu onderdak, levensonderhoud en begeleiding mislopen. “Het beëindigen van de faciliteiten leidt tot crisisachtige situaties”, schrijft de Haagse wethouder Marnix Norder namens de gemeenten aan de bewindsman.

De steun aan en opvang van alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama’s) eindigt op hun achttiende verjaardag. Dan worden ze op straat gezet. Voor de komst van Perspectief verdwenen veel jonge vrouwen vervolgens in de prostitutie, anderen raakten uit beeld. Het steunpunt helpt ex-ama’s met asielprocedures of de terugkeer naar hun geboorteland en biedt onderdak.

    • Peter van der Ploeg