Een verklapt einde maakt boeken alleen maar leuker

Spoiler Alert!

Niets is vervelender dan mensen die het einde van een verhaal verklappen voordat u zelf de betreffende film gezien of het boek gelezen heeft. Volgens psychologen van de Universiteit van Californië in San Diego waardeert u daardoor verhalen alleen maar meer.

Uit hun onderzoek blijkt namelijk dat het kijk-en leesplezier alleen maar groter wordt als u al weet dat Darth Vader de vader is van Luke Skywalker of dat kapitein Ahab doodgaat aan het einde van Moby Dick.

Dat is goed nieuws in deze tijd van economische crisis, schrijft wetenschapsredacteur Ellen de Bruin vandaag in NRC Handelsblad. Want volgend jaar kunnen de vakantieboeken van dit jaar gewoon weer mee.

In het onderzoek lieten de psychologen proefpersonen verhalen lezen van bekende auteurs zoals Roald Dahl. In sommige verhalen verklapten de onderzoekers het einde al aan het begin en andere boeken lieten ze ongewijzigd. Wat bleek? Als al verraden was wie de moordenaar was of de protagonist de liefde vindt, waardeerden de lezers het verhaal beter.

Lees het interview met hoofdonderzoeker en psycholoog Jonathan Leavitt vandaag in NRC Handelsblad (digitale editie). Om alvast het leesplezier van dit artikel een handje te helpen; de uitkomst van het onderzoek heeft niks te maken met de luiheid van de lezers.

En als extraatje, voor wie nog een aantal klassiekers in de koffer heeft liggen om tijdens de vakantie te lezen. Hier de spoilers, met dank aan de Fine Brothers:

    • Hans Klis