Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Duitse economie groeit minder sterk dan verwacht

De Duitse groei is bijna stilgevallen. Vandaag komen Merkel en Sarkozy bijeen om te praten over maatregelen die de eurocrisis moeten bezweren.
De Duitse groei is bijna stilgevallen. Vandaag komen Merkel en Sarkozy bijeen om te praten over maatregelen die de eurocrisis moeten bezweren. Foto AFP / Joerg Carstensen

De Duitse economie is in het tweede kwartaal van 2011 op kwartaalbasis minder gegroeid dan economen hadden verwacht. Dat blijkt vanochtend uit een eerste raming van het federale Duitse bureau voor de statistiek.

In vergelijking met het eerste kwartaal van 2011 groeide het bruto binnenlands product (BBP) met 0,1 procent, waar economen vooraf hadden gerekend op een stijging met 0,4 procent.

Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2010 steeg het BBP met 2,7 procent, terwijl een stijging van 3,1 procent was voorzien, meldt Dow Jones.

In het eerste kwartaal van 2011 bedroeg de groei 1,3 procent op kwartaalbasis en 4,7 procent op jaarbasis. Het cijfer op kwartaalbasis werd daarmee neerwaarts bijgesteld van de eerder gemelde groei van 1,5 procent, waar het cijfer op jaarbasis neerwaarts werd bijgesteld van 4,9 procent.

Onze correspondent Joost van der Vaart in reactie op de cijfers:

“Er is veel terughoudendheid bij investeerders en exporteerders nu de financiële markten onzeker zijn. De eurocrisis, die de laatste maanden een enorm tempo heeft genomen, drukt een flinke stempel op de Duitse economie. De Duitse economie wordt grosso modo aangejaagd door export. Maar er is veel onzekerheid nu en dat heeft zijn weerslag. De cijfers zijn een tegenvaller, maar de Duitse economie is sterk en robuust en is niet zomaar omver te blazen. De economie blijft groeien en die groei zal zeker aanhouden. De investeringen blijven hoog en de Duitse werkloosheid is lager dan in jaren.”

Economische groei Frankrijk gestagneerd

Vorige week werd bekend dat de Franse economische groei tot stilstand is gekomen in het tweede kwartaal van 2011. Indien de economische groei in 2011 niet op het door de overheid voorspelde niveau van 2 procent uitkomt, kan het doel om het begrotingstekort omlaag te brengen naar 5,7 procent van het BPP in gevaar komen. In 2010 was het Franse tekort 7,1 procent, meldt Dow Jones.

De Franse regering houdt vol dat het zijn doelen hoe dan ook zal halen. Het kantoor van Sarkozy kondigde eerder al extra maatregelen aan om het grote begrotingstekort van het land in een hoger tempo te verminderen.