Drie vragen en antwoorden over topoverleg Merkel en Sarkozy

French President Nicolas Sarkozy (L) and German Chancellor Angela Merkel gesture as they address a news conference at the Chancellery in Berlin June 17, 2011. The leaders of Germany and France said on Friday that they were united behind a new aid package for Greece that would include voluntary private sector participation on the basis of the so-called "Vienna Initiative". REUTERS/ (GERMANY - Tags: POLITICS) Sarkozy en Merkel samen tijdens een persconferentie halverwege juli. Foto Reuters

Rond deze tijd spreken de Duitse bondskanselier Merkel en Franse president Sarkozy elkaar in Parijs over de eurocrisis. Drie belangrijke vragen en antwoorden over deze topontmoeting.

1. Waarom een ontmoeting tussen Duitsland en Frankrijk?

Duitsland en Frankrijk zijn de twee grootste economieën van Europa. Zonder die landen beweegt er niets, ook al omdat twee andere grote eurolanden, Italië en Spanje, voor bijstand in de schuldencrisis van Berlijn en Parijs afhankelijk zijn. In crisistijd kijkt Europa naar de Frans-Duitse as, traditioneel de motor van Europese samenwerking.

2. Wat wordt er vanmiddag besproken?

Onderwerp van gesprek is de financiële crisis in de eurozone. Officieel bespreken Merkel en Sarkozy mogelijke maatregelen voor een beter beheer van de zeventien landen tellende zone, een uitdieping van de algemene afspraken die op 21 juli op de laatste Europese top in Brussel werden vastgelegd. Daarnaast zullen aanvullende maatregelen besproken worden, waaronder de controle op Europese begrotingen en een gezamenlijke Europese obligatie.

3. Is na deze ontmoeting de lucht geklaard?

Volgens waarnemers moet niet echt iets spectaculairs worden verwacht van de ontmoeting. Duitsland heeft al aangekondigd dat de euro-obligaties geen onderwerp van gesprek zullen zijn. Dat is voornamelijk om de Duitsers, die toch al het gevoel hebben op te draaien voor de slappe begrotingspolitiek van landen als Griekenland en Portugal, niet voor het hoofd te stoten. Maar Duitsland en Frankrijk moeten daadkrachtig zijn en de gesprekken gaande houden. Het is de zoveelste fase in een langdurig proces, met als doel alle neuzen dezelfde kant op te krijgen.

    • Dirk Wijnand de Jong