Doe je wel goed je best?

WFA19T:EERSTE DAG BASISSCHOOL:DEN HAAG;15AUG2011-Maandagochtend gingen kinderen in midden-Nederland voor het eerst na de zomervakantie weer school. Foto: ouders zwaaien hun kinderen uit op het schoolplein van Montessorischool Valkenbos in Den Haag. WFA/bm/str.Bart Maat WFA BART MAAT

De scholen zijn weer begonnen. Ouders van Montessorischool Valkenbos in Den Haag zwaaiden gisteren hun kinderen uit op het schoolplein. In de afgelopen veertig jaar is het aantal zwaaiende ouders’s ochtends op schoolpleinen waarschijnlijk toegenomen. Kinderen zijn namelijk steeds ouder als ze voor het eerst alleen naar school gaan. De leeftijd waarop kinderen zelfstandig naar school gaan steeg van gemiddeld 6 jaar in 1972 naar 8,6 jaar in 2006.

Een zorgelijke ontwikkeling, volgens Veilig Verkeer Nederland. Verkeersdeelname is volgens de organisatie namelijk een belangrijk deel van de opvoeding. De vereniging roept ouders daarom op om kinderen zo veel mogelijk alleen naar school te laten gaan. Een veilige route naar school, benadrukt de organisatie, is nodig.

Niet overal moeten kinderen tegelijk weer naar de basisscholen: in het zuiden vanaf 21 augustus, in het noorden vanaf 4 september.

nrc.nl/inbeeldnu ook verkrijgbaar als gratis app voor de iPad